Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Barmská junta nechala uzavrieť okolie hlavných kláštorov
Zdielať na
Zahraničie

Barmská junta nechala uzavrieť okolie hlavných kláštorov

Zdroj: SITA/AP/Itsuo Inouye

Chce tak potlačiť protivládnu demonštráciu, ktorú vedú mnísi a pri ktorých už bolo zabitých najmenej deväť ľudí, vrátane japonského kameramana.

Barmská vojenská junta dnes podľa agentúry Reuters vyhlásila zákaz vstupu k piatim hlavným budhistickým kláštorom v krajine. Chce tak potlačiť protivládnu demonštráciu, ktorú vedú mnísi a pri ktorých už bolo zabitých najmenej deväť ľudí, vrátane japonského kameramana.

Japonsko dnes oznámilo, že okolnosti smrti reportéra vyšetrí a potom sa rozhodne, či preruší humanitárnu pomoc Barme.

Demonštrantom sa vo štvrtok dostalo podpory od amerických rozhlasových staníc Voice of America a Radio Free Asia, ktoré zdvojnásobili svoje vysielanie do Barmy. Voice of America bude v barmštine vysielať tri hodiny denne a Radio Free Asia štyri hodiny denne.

Vojenský režim vo štvrtok opäť tvrdo zakročil proti desaťtisícom ľudí, ktorí vyšli do ulíc protestovať proti predchádzajúcemu rozsiahlemu zatýkaniu budhistických mníchov. Tí boli v noci na štvrtok násilím odvlečení priamo z kláštorov a obvinení z organizovania masových protestov v posledných dňoch.

Ľútosť nad obeťami násilností v Barme vyjadril vo štvrtok aj český premiér Mirek Topolánek. "Vyzývam barmskú vládu, aby sa naďalej zdržala všetkých prejavov násilia, prepustila všetky osoby zadržované v súvislosti s demokratizačným procesom v Barme a zahájila dialóg s opozíciou," uviedol predseda vlády v prehlásení, ktoré má ČTK k dispozícii.   

V barmskom najväčšom meste Rangúne bola dnes väčšina obchodov zavretá a v uliciach hliadkoval veľký počet policajtov a vojakov, napísala agentúra AFP. Mnoho linkových autobusov nejazdilo po svojich trasách a ulicami prechádzali  vojenské nákladné vozy. Ekonomický život mesta značne ochabol a mnoho zamestnancov sa rozhodlo zostať radšej doma alebo dostali priamo pokyn od zamestnávateľa. Prístup k pagode Schulei bol uzavrený. 

"Musíme ísť von, aj keď máme strach. Musíme predsa zarábať," prehlásil taxikár, ktorého automobil bol jeden z mála, ktoré bolo v uliciach vidieť.  "Naša firma nám vyplatila peniaze dopredu a vyzvala nás, aby sme zatiaľ nechodili do práce. Povedali nám, aby sme prišli, až sa situácia zlepší," vysvetľoval jeden zamestnanec. 

Súčasná takzvaná šafránová revolúcia, ako udalosti v Barme z posledného týždňa nazývajú podľa farby mníšskych habitov niektoré média, je najväčšou vlnou protestov od krvavého potlačenia prodemokratického povstania z roku 1988, pri ktorom bolo zabitých asi 3000 ľudí.   

Zdielať na

Najčítanejšie správy