Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Európsky parlament je zhrozený situáciou v Barme
Zdielať na

Európsky parlament je zhrozený situáciou v Barme

Parlament prijal pomerom hlasov 563:3:4 uznesenie, v ktorom ostro odsúdil brutálnu odpoveď barmských úradov na nenásilné protesty vedené budhistickými mníchmi a vyzval barmskú vládnucu vojenskú juntu, aby prepustila všetkých politických väzňov, vrátane Aung San Suu Kyi.

Parlament prijal pomerom hlasov 563:3:4 uznesenie, v ktorom ostro odsúdil brutálnu odpoveď barmských úradov na nenásilné protesty vedené budhistickými mníchmi a vyzval barmskú vládnucu vojenskú juntu, aby prepustila všetkých politických väzňov, vrátane Aung San Suu Kyi, ktorá v roku 1990 získala Sacharovovu cenu EP za slobodu myslenia. Poslanci tiež vyzvali na ekonomické sankcie voči Barme a vyzvali Čínu podporu vyhlásenia OSN odsudzujúceho spomínané násilnosti.

Európsky parlament na situáciu okamžite zareagoval schválením uznesenia, v ktorom dôrazne odsudzuje použitie násilia, žiada jeho okamžité zastavenie, a vyzýva orgány v Barme, aby uznali legitimitu vznesených požiadaviek. Uznesenie tiež volá po medzinárodnej zdravotnej pomoci pre zranených a prepustení všetkých zadržaných demonštrantov, ako aj politických väzňov. Poslanci vyjadrili podporu "odvážnemu postupu barmských mníchov a desiatok tisícov ďalších pokojných demonštrantov pri konfrontácii nedemokratického a utláčateľského režimu" a znovu zopakovali svoju výzvu junte na okamžité prepustenie opozičnej političky Aung San Suu Kyi. Tá v roku 1990 získala Sacharovovu cenu EP za slobodu myslenia a v roku 1991 Nobelovu cenu za mier.

Bezpečnostnú radu OSN poslanci vyzvali, aby bezodkladne riešila situáciu v tejto krajine a splnomocnila generálneho tajomníka OSN na prijatie potrebných opatrení s cieľom umožniť národné zmierenie a prechod k demokracii. Rada bezpečnosti OSN síce vyjadrila na svojej mimoriadnej schôdzi v noci na dnešok SELČ znepokojenie nad stredajším zásahom junty a vyzvala predstaviteľov vojenského režimu, aby sa zdržali ďalších násilností a povolili vstup zvláštneho vyslanca OSN do krajiny, o sankciách sa však vzhľadom k odporu Číny nedohodla a Barmu formálne neodsúdila.

V rezolúcii preto vyzvali Čínu (ale aj Rusko), aby plne podporili vyhlásenie OSN odsudzujúce použitie násilia voči barmským demonštrantom. Čína ako jedna z mála spojencov barmskej junty dnes prvýkrát vyzvala vedenie Barmy a demonštrujúcich mníchov, radových občanov k umiernenosti. Peking podporil sprostredkovateľskú misiu vyslanca OSN Ibrahima Gambraiho, ktorý čaká, kým ho barmské úrady nevpustia do krajiny.

Radu EÚ schválené uznesenie vyzýva, aby úzko spolupracovala s USA, krajinami ASEAN-u a ďalšími členmi medzinárodného spoločenstva s cieľom pripraviť koordinovaný balík dodatočných opatrení, ktoré by sa mohli uplatniť proti barmskému režimu (vrátane zavedenia cielených hospodárskych sankcií).

V súčasnosti EÚ voči Barme uplatňuje cestovný zákaz pre barmských vodcov, embargo na zbrane a na vojenskú spoluprácu, nie však ekonomické sankcie. Europoslanci tiež vyzývajú Komisiu, aby v rámci nástroja pre demokraciu a ľudské práva uvoľnila prostriedky na aktívnu podporu prodemokraticky orientovaného hnutia a mimovládnych organizácií v Barme.

Najčítanejšie správy