Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pri protestoch v Barme zabitý prvý cudzinec, junta zatýkala mníchov
Zdielať na

Pri protestoch v Barme zabitý prvý cudzinec, junta zatýkala mníchov

Pri pokračujúcich protivládnych demonštráciách v Barme prišiel dnes o život prvý cudzinec. Mnísi boli v noci na dnešok násilne odvlečení priamo z kláštorov.

Pri pokračujúcich protivládnych demonštráciách v Barme prišiel dnes o život prvý cudzinec. Japonský štátny príslušník bol podľa informácií tokijského ministerstva zahraničia zastrelený v Rangúne, kde aj dnes junta tvrdo zakročila proti desaťtisícom ľudí, ktorí vyšli do ulíc protestovať proti predchádzajúcemu rozsiahlemu zatýkaniu buddhistických mníchov.

Tí boli v noci na dnešok násilím odvlečení priamo z kláštorov s obvinením z organizovania masových protestov v posledných dňoch. Rada bezpečnosti OSN na svojej mimoriadnej schôdzke v noci na dnešok vyjadrila znepokojenie nad stredajším zásahom junty, pri ktorom zahynuli najmenej tri osoby.

V noci na dnešok barmské vojenské zložky vykonali záťah predovšetkým v kláštoroch v Rangúne a okolí, odkiaľ násilím odviezli nevedno kam asi 200 mníchov. Podobný osud stihol dva kláštory na severovýchode Barmy, odkiaľ bolo podľa niektorých zdrojov odvlečených až 650 osôb. Agentúra Reuters píše o celkom 500 zadržaných mníchoch. Vojaci a policajti vraj mníchov pri zatýkaní bili a pre výstrahu strielali do vzduchu. Podľa agentúry AP dnes bolo tiež zatknutých niekoľko aktivistov z najväčšieho opozičného zoskupenia, Národnej ligy pre demokraciu, ktorej vodkyňa a nositeľka Nobelovej ceny za mier Do Aun Schan Su Ťij je držaná v domácom väzení.

Dnes vyšli do ulíc Rangúnu stúpenci mníchov, predovšetkým z radov barmskej mládeže, požadovať prepustenie mníchov ako aj prepustenie ďalších politických väzňov a demokratické reformy. Polícia sa ako v stredu (už vtedy mala na svedomí životy najmenej troch ľudí) snažila nespokojencov rozprášiť paľbou do vzduchu, podľa niektorých svedkov strieľala vraj do davu.

Jedna zblúdilá guľka sa stala zrejme osudnou pre muža, ktorý mal u seba japonský pas. "Barmská vláda informovala japonské veľvyslanectvo v Rangúne, že bol zabitý jeden Japonec," oznámil agentúre AFP nemenovaný predstaviteľ ministerstva.

Taktiež podľa japonskej televízie NHK bol Japonec zasiahnutý guľkou vypálenou barmskými vojakmi. Barmské nemocničné zdroje, citované agentúrou Reuters, oznámili, že mŕtvym je japonský kameraman vo veku 20-30 rokov. Ide o prvého cudzinca, ktorý pri vlne protestných akcií barmských buddhistických mníchov a ich prívržencov v Barme v posledných dňoch zahynul, uviedla agentúra AP.

Centrom demonštrácií sa dnes stala pagoda Schulei, ktorá je jedným z hlavných stredísk protestov organizovaných v posledných dňoch buddhistickými mníchmi. Na odporcov režimu tu čakala pripravená poriadková polícia so štítmi a vodnými delami a čoskoro prišli tiež vojaci. Vojaci a policajti sa rovnako vydali do ulíc mesta s megafónmi a vyzývali občanov, aby sa odobrali domov, inak budú zastrelení. Asi stovka demonštrantov bola zatknutá.

Demonštrácie sa konajú aj v ďalších mestách a štátoch sveta, kde sa protestuje proti antidemokratickému a represívnemu režimu v Barme - Štrasburg, Sydney, Soul, Londýn, Bangkok a ďalšie.

Najčítanejšie správy