Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
EP dnes o rasovej diskriminácii a treste smrti
Zdielať na
Zahraničie

EP dnes o rasovej diskriminácii a treste smrti

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

V rámci rozpravy na tému rezolúcie moratória trestu smrti vystúpila v pléne EP slovenská europoslankyňa Irena Belohorská.

Poslanci Európskeho parlamentu dnes schválili správu o rasovej diskriminácii a uznesenie, v ktorom vyzvali Radu, aby na 62. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN predložila rezolúciu o moratóriu na trest smrti. 

Iniciatívna správa o rasovej a etnickej diskriminácii, schválená pomerom hlasov 500:46:24, poukazuje na výročnú správu Európskeho monitorovacieho centra pre rasizmus a xenofóbiu za rok 2006 a uvádza, že diskriminácia zostáva v členských štátoch EÚ aj naďalej veľkým problémom.

Z tohto dôvodu text správy nalieha na členské štáty, aby "pri najbližšej príležitosti transponovali všetky antidiskriminačné právne predpisy Spoločenstva" a aby využili všetky dostupné nástroje na zabezpečenie rovnoprávnosti v praxi. Správa tiež uvádza, že veľké množstvo obetí diskriminácie nepodá žalobu na súde z rôznych dôvodov, napríklad z dôvodu nákladov, alebo strachu z pomsty.

Špeciálne správa spomína rómsku komunitu, ktorá podľa EP potrebuje zvláštnu sociálnu ochranu, najmä po rozšírení, pretože problémy vykorisťovania, diskriminácie a vylúčenia sa stali v tejto súvislosti naliehavejšími.

Rade sa doposiaľ nepodarilo dosiahnuť konečné rozhodnutie o vyhlásení 10. októbra za Európsky deň boja proti trestu smrti, pretože túto aktivitu zablokovala vláda Poľska, podľa ktorej by takýto deň mal odsúdiť aj umelé prerušenie tehotenstva a eutanáziu. V Poľsku sa 21. októbra konajú parlamentné voľby, kvôli čomu EP v schválenom uznesení vyzval budúcu poľskú vládu, aby "plne podporila tento projekt, pretože odráža základné hodnoty Európskej únie."

V rámci rozpravy na túto tému vystúpila v pléne EP slovenská europoslankyňa Irena Belohorská. Túto iniciatívu plne podporila a uvítala tiež zrušenie trestu smrti v niektorých afrických krajinách, napríklad Rwande či Gabone, kde k tomu podľa jej slov došlo aj vďaka nátlaku Európskej komisie.

Na druhej strane je podľa Ireny Belohorskej potrebné poukázať na niektoré európske krajiny, ktoré stále neratifikovali protokol č.13, zakazujúci vykonávanie trestu smrti. Ten podľa jej slov doposiaľ neratifikovalo Francúzsko, Taliansko, Poľsko, Španielsko a Lotyšsko.

"Takže aj keď sa dnes hlavná kritika ohľadom zavedenia Európskeho dňa proti trestu smrti obrátila proti Poľsku, s čím ja plne súhlasím, je potrebné zdvihnúť ukazovák aj nad týmito krajinami," zdôraznila.

Zdielať na

Najčítanejšie správy