Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Soul povolí výskum klonovania ľudských embryí
Zdielať na
Zahraničie

Soul povolí výskum klonovania ľudských embryí

Zdroj: Neal Sanche/ilustračné

Kórejske ministerstvo zdravotníctva dnes uviedlo, že vedcom povolí, aby v obmedzenom rozsahu pokračovali vo výskume klonovania.

Južná Kórea dnes informovala, že povolí výskum tvorby kmeňových buniek pomocou klonovania ľudských embryí aj napriek škandálu prominentného vedca, ktorý sa v tejto oblasti angažoval.

Výskum v Južnej Kórei pozastavili po minuloročnom zistení, že prevratné výsledky Hwanga Wu-suka v oblasti klonovania a výskumu kmeňových buniek vedec falšoval. Ten bol jediným juhokórejským vedcom s povolením uskutočňovať výskum klonovania ľudských embryí, po škandále mu však vláda odobrala licenciu.


Povolenie malo dočasný charakter a vydali ho na základe podmienok, ktoré spĺňal iba on. Ministerstvo zdravotníctva ale dnes uviedlo, že tieto podmienky zruší a tak aj ďalším vedcom povolí, aby v obmedzenom rozsahu pokračovali vo výskume klonovania.


Kmeňové bunky majú potenciál nahradiť odumierajúce bunky rôznych orgánov, a s ich využitím by sa mohli v budúcnosti liečiť rôzne ochorenia. Podľa navrhovanej zmeny, vedci budú môcť používať iba vajíčka určené na likvidáciu po procedúrach oplodňovania, alebo z iných legálnych aplikácií. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva. Tento krok "by mal zabezpečiť etiku a bezpečnosť výskumu," uvádza sa vo vyhlásení


Vedca po škandále prepustili z prestížnej Národnej univerzity v Soule a vzniesli proti nemu obvinenia pre údajné neoprávnené prijímanie finančnej podpory, sprenevery a ilegálneho nákupu ľudských vajíčok na výskumné účely. Podľa vedcov z jeho okolia, svoj výskum presunul do Thajska, aby sa vyhol etickej kontroverzii v Južnej Kórei

Zdielať na

Najčítanejšie správy