Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovenské veľvyslanectvo petíciu demonštrantov neprevzalo
Zdielať na
Zahraničie

Slovenské veľvyslanectvo petíciu demonštrantov neprevzalo

Včera sa pred sídlom slovenského veľvyslanectva v Budapešti zhromaždilo vyše 300 demonštrantov.

Včera sa pred sídlom slovenského veľvyslanectva v Budapešti zhromaždilo vyše 300 demonštrantov. Skandujúci dav požadoval zrušenie Benešových dekrétov.

Demonštranti mali so sebou maďarské národné a historické árpádovské vlajky. Na záver demonštrácie skupina demonštrantov obkolesila štáb našej televízie, ktorú za brány veľvyslanectva odprevadila z obkľúčenia polícia. Stalo sa tak v večerných hodinách, keď vzbĺkli v dave vášne. Dôvodom bol fakt, že petíciu neprišiel nikto zo zastupiteľského úradu prevziať.

joj.sk

Opozičná strana Maďarské demokratické fórum (MDF) dnes odsúdila incident, ktorý sa stal štábu televízie JOJ. MDF odsudzuje, že extrémne pravicové skupiny inzultovali štáb slovenskej televízie pred budovou slovenského zastupiteľského úradu. Týmto správaním sa posilnili extrémne nacionalistické sily na Slovensku, píše sa vo vyhlásení, ktoré vydalo MDF.

Utorňajšiu protestnú akciu zorganizoval Svetový zväz Maďarov (MVSZ) spolu s ďalšími maďarskými organizáciami. Podpredseda Hnutia za lepšie Maďarsko Jobbik Csanád Szegedi avizoval, že na budúci rok začne hnutie na Slovensku zbierať podpisy tamojších Maďarov v záujme dosiahnutia autonómie. Podpisovú akciu by mali zabezpečovať členovia Maďarskej gardy, ktorá bola založená len pred nedávnom.

joj.sk

Rečníci za vzniknutú situáciu v súvislosti s údajným utláčaním Maďarov obviňovali ďalší rečníci okrem slovenského parlamentu a predsedu SNS Jána Slotu aj maďarskú vládu, dokonca opozíciu a aj Európsku úniu. MVSZ adresoval EÚ požiadavku, aby bezodkladne vyzvala Slovensko na okamžité a konečné zrušenie Benešových dekrétov.

Akcia bola reakciou na prijatie deklarácie o nedotknuteľnosti Benešových dekrétov Národnou radou SR.

Zdielať na

Najčítanejšie správy