Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko-maďarské vzťahy riešia europoslanci
Zdielať na
Zahraničie

Slovensko-maďarské vzťahy riešia europoslanci

Zdroj: Karen Rustad

Benešové dekréty sa stali sporom maďarsko-slovenských vzťahov a riešia ich aj slovenskí poslanci v Európskom parlamente.

Minulý týždeň prijala Národná rada (NR) SR uznesenie o nedotknuteľnosti Benešových dekrétov. Toto uznesenie vyvolalo vlnu kritiky medzi europoslancami, podľa ktorých je proti normám EÚ. Na stretnutí krajín V4 vzniesol kritiku aj maďarský prezident László Sólyom, ktorý prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi povedal, že uznesenie NR SR vôbec neočakával a podľa neho to môže ochladiť maďarsko-slovenské vzťahy.

Europoslankyňa Monika Flašíková Beňová sa dnes stretla s prezidentom EP Hansom G.Pőtteringom, aby ho oboznámila so znením uznesenia o Benešových dekrétoch. Podľa nej bolo dôvodom jeho prijatia obnovenie aktivít niektorých predstaviteľov SMK, najmä ich avizovaným návrhom na odškodnenie osôb dotknutých dekrétmi prezidenta republiky Beneša.

Reagovala tak aj na list, ktorý do Bruselu nedávno poslal predseda SMK Pál Csáky. Informoval v ňom o uznesení aj o pripravenom materiáli na uzmierenie Maďarov a Slovákov. Dôvodom podľa neho bolo to, že vládny Smer-SD nezvláda situáciu a stal sa rukojemníkom SNS.

Flašíková-Beňová tiež vysvetlila prezidentovi EP situáciu a vzťahy medzi príslušníkmi národnostných menšín a medzi väčšinovým obyvateľstvom, ktoré považuje za dobré. Oboznámila ho so všetkými možnosťami, ktoré príslušníci menšín, špeciálne maďarskej menšiny majú, vrátane prístupu ku vzdelaniu na všetkých stupňoch v maďarskom jazyku. List P. Csákyho označila za neetický a nepravdivý, vyvolávajúci prehlbovanie politického napätia medzi SR a MR.

Ďalší europoslanci dnes predložili do EP písomné vyhlásenie o pôsobení extrémne pravicovej paramilície Spolku maďarskej gardy.

Vo vyhlásení  vyzývajú všetky kompetentné orgány v Maďarskej republike ako aj na celoeurópskej úrovni, aby činnosť gardy dôsledne sledovali. Zároveň vyzývajú všetky členské štáty Európskej Únie, aby pôsobenie nacionalistických skupín, akou je aj Spolok maďarskej gardy, dôsledne monitorovali a rázne zakročili voči aktivitám, ktoré by v budúcnosti mohli vyvolávať konfliktné situácie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy