Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Televízia omylom zverejnila varovanie o raketovom útoku
Zdielať na

Televízia omylom zverejnila varovanie o raketovom útoku

Archívna reportáž

JAPONSKO / Národná televízna stanica NHK sa ospravedlnila divákom potom, ako omylom zverejnila varovanie o možnom severokórejskom raketovom útoku. V mene vlády vyzývali obyvateľov na to, aby evakuovali budovy a šli do podzemných úkrytov. Vláda ale žiadne varovanie nevydala.

Japonská televízna stanica NHK odoslala všetkým užívateľom, ktorí mali nainštalovanú aplikáciu stanice, dostali nasledujúcu správu na svoje mobilné telefóny: "Varovanie. Severná Kórea pravdepodobne odpálila raketu. Vláda varuje: evakuujte sa v rámci budovy prípadne do podzemia." O niekoľko minút - teda rýchlejšie, ako na Hawaii, kde to trvalo takmer 3/4 hodiny - zaradili do vysielania ospravedlnenie a dodali: "pred nedávnom odoslané varovanie o severokórejskej rakete bolo mylné. Vláda nevydala žiadne varovanie."

Falošné varovanie vyšlo v rovnaký deň, ako sa v kanadskom Vancouveri chystajú rokovania o kríze na kórejskom polostrove po roku raketových testov a vyhrážok zo strany Severu. Hovoriť sa má o sankciách voči Severnej Kórei ako aj o jej účasti na budúcomesačných zimných olympijských hrách v Južnej Kórei. Zúčastnia sa aj zástupcovia Japonska, hlavný obchodný partner Severu, Čína, však nevyšle svojich ľudí.

Takto to vyzeralo na Hawaii potom, ako miestni dostali SMS správy o údajnom raketovom útoku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy