Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Španielsku ďalší výbuch
Zdielať na
Zahraničie

V Španielsku ďalší výbuch

V noci na dnes zničil výbuch policajnú stanicu v pobrežnom meste Zarautz. Polícia podozrieva teroristickú organizáciu ETA, ktorá má na svedomí už 800 ľudí. TV JOJ má v Španielsku reportéra Milana Zamboja.

Nastražená nálož vybuchla v noci na dnes pri policajnej stanici v baskickom meste Zarautz. Podľa polície sa to stalo o pol druhej miestneho času, čiže aj nášho. Polícia zároveň tvrdí, že výbuch bol poriadne silný. Zničil nielen policajnú stanicu, ale poškodil aj okolité domy.

Našťastie nikto nebol pri výbuchu ani zabitý, ani zranený. Stalo sa to vďaka tomu, že sa nešťastie stalo v noci. Podľa všetkého to bol zámer, aby útok vyznel ako hrozba. Aj preto tamojšie úrady podozrievajú ozbrojenú separatistickú organizáciu ETA.

Španielske médiá však špekulujú, že to tak nemusí byť. Podľa nich totiž nikto pred útokom nevaroval a to sa nezhoduje s praxou ETA. Na druhej strane výbuch nasledoval po tom, čo francúzska polícia včera zatkla 13 podozrivých baskických separatistov. Je to súčasť vyšetrovania vlaňajšieho útoku na hotel slávneho šéfkuchára Alaina Ducassa vo francúzskom Baskicku, ktorý pripisujú organizácii ETA.

K explózii došlo pri múre stanice baskickej regionálnej polície v pobrežnom meste Zarautz. Výbuch zdemoloval garáže a miestnosti vnútri areálu a rozbil okná a dvere na vedľajších domoch.

ETA tento mesiac vyhlásila, že bude pokračovať v bombových útokoch namierených proti španielskemu štátu po neúspechu mierového procesu iniciovaného socialistickou ústrednou vládou Joseho Luisa Rodrigueza Zapateru.
Príslušníci ETA zabili vyše 800 ľudí počas štyroch desaťročí boja za nezávislé Baskicko v regióne severného Španielska a juhozápadného Francúzska.

V Novinách plus o 23.00 prinesie informácie priamo zo Španielska reportér TV JOJ Milan Zamboj.

Zdielať na

Najčítanejšie správy