Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
UGANDA: Polícia zatkla lídrov sekty, hlásajúcej koniec sveta
Zdielať na

UGANDA: Polícia zatkla lídrov sekty, hlásajúcej koniec sveta

Zdroj: Shek Graham/ilustračné

V minulosti spáchalo v tejto krajine takmer 800 členov jednej sekty masovú samovraždu, pretože v roku 2000 nenastal koniec sveta - ako prorokovala veštba. Uganda patrí medzi africké krajiny, postihnuté rozsiahlymi záplavami.

Ugandská polícia zatkla dvanástich lídrov sekty, ktorá tvrdí, že záplavy na severovýchode krajiny sú predzvesťou blížiaceho sa konca sveta. Sekty s apokalyptickými posolstvami sú v Ugande citlivým problémom.

V minulosti spáchalo v tejto krajine takmer 800 členov jednej sekty masovú samovraždu, pretože v roku 2000 nenastal koniec sveta - ako prorokovala veštba. Uganda patrí medzi africké krajiny, postihnuté rozsiahlymi záplavami. "Náš vyšetrovací tím zaistil vysokopostavených členov sekty, ktorí tvrdili, že sú božími prorokmi a hlásia prichádzajúci koniec sveta," uviedol Johnson Kilama, policajný šéf mesta Gulu.

Vrchným lídrom sekty, ktorá sa nazýva New Jerusalem Church (cirkev nového Jeruzalemu) je 37-ročný Francis Opwonya. "Stvoriteľ mi prezradil, že pred koncom sveta príde päť znamení," vysvetlil samozvaný boží prorok Opwonya. Prvým znamením mala byť epidémia HIV/AIDS, potom hladomor a zemetrasenia. Medzi posledné znamenia patrí krupobitie a záplavy. Lídri sekty čelia obvineniam z nepovoleného zhromažďovania sa a neprístojného správania.

Najčítanejšie správy