Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Austrálčanka si chce na Filipínach kúpiť ľadvinu, aby prežila
Zdielať na
Zahraničie

Austrálčanka si chce na Filipínach kúpiť ľadvinu, aby prežila

Zdroj: Michael Hashizume/ilustračné

Buď môže riskovať smrť a čakať, kým sa pre ňu nájde vhodná ľadvina k transplantácii v Austrálii, alebo môže odletieť na Filipíny, a tam si legálne ľadvinu kúpiť - pravdepodobne od niektorého z miestnych chudobných obyvateľov.

Voľba, ktorú rieši štyridsaťročná Austrálčanka Vicki Pascualová, je len ťažko predstaviteľná, píšu austrálske noviny The Sunday Telegraph. Buď môže riskovať smrť a čakať, kým sa pre ňu nájde vhodná ľadvina k transplantácii v Austrálii, alebo môže odletieť na Filipíny, a tam si legálne ľadvinu kúpiť - pravdepodobne od niektorého z miestnych chudobných obyvateľov.

Posledné tri roky sa jej zdravie postupne zhoršuje, zatiaľ čo pravidelne podstupuje dialýzu (odstráňovanie odpadových látok z krvi, ktoré sa tam prirodzene hromadia a v dôsledku nefunkčnosti obličiek sa ich organizmus nedokáže zbaviť) a čaká na vhodného darcu. Spolu so snúbencom Brentom Jonesom, s ktorým sa chce vziať tento rok v novembri, sa čím ďalej tým viac bojí, že pokiaľ sa nerozhodne k drastickému kroku a bude naďalej čakať, môže byť nakoniec tak chorá, že transplantácia nebude možná - alebo zomrie.

Preto spoločne plánujú, že odletia na Filipíny, kde je na rozdiel od Austrálie legálne si ľudské orgány k transplantácii kúpiť. Už teraz si zisťujú filipínske nemocnice a lekárov, ktorí by im mohli pomôcť nájsť vhodného darcu, v tomto prípade teda predajcu, ktorého ľadvina bude Vicki vyhovovať.

Cestu na Filipíny plánujú uskutočniť až začiatkom budúceho roku, chcú totiž dať šancu ešte poslednej, morbídnej nádeji. Počas Vianoc a Nového roka v Austrálii pravidelne stúpa počet dopravných nehôd a teda by sa konečne mohol nájsť vhodný orgán. "Som zúfalá, pretože vidím, akú daň si čakanie vyberá na mojom tele," povedala Vicki Pascualová novinárom. "Nádej, že dostanú ľadvinu v Austrálii, je skutočne malá, pretože počet darcov je minimálna. Modlím sa, aby som mohla raz žiť normálny život, pretože s dialýzou ho mať nemôžem. Ľudia ma odsudzujú, ale čo môžem robiť? Keby boli na mojom mieste, urobili by to isté."

To, že jej ľadviny vypovedajú službu, zistili lekári v roku 2004. Od tej doby podstupuje trikrát týždenne štvorhodinovú dialýzu a jej zdravotný stav sa postupne zhoršuje. Po opakovaných operáciách žíl má znetvorenú ruku. Jej čakanie komplikuje neistota, na akom mieste zoznamu pacientov čakajúcich na transplantáciu ľadviny - ktorí lekári nesmú zverejniť - momentálne je. Hľadánie vhodného darcu medzi príbuznými bolo neúspešné.

V Austrálii sú kúpa i predaj ľudských orgánov nelegálne, preto zúfalí pacienti cestujú do vhodnejších krajín ako Čína, Filipíny či Turecko. Náklady na operáciu na Filipínach pôjdu až do desaťtisíc dolárov, ale Vicki Pascualová má slušnú šancu, že nájde vhodného darcu, pretože časť jej predkov z Filipín pochádzala. "Chcem, aby môj darca dostal zodpovedajúcu odmenu, pretože mi dá úžasný dar - dar života," hovorí.

Podľa posledných oficiálnych údajov čaká v Austrálii na transplantáciu ľadviny 1415 ľudí, pričom priemerná čakacia doba je štyri roky. Mnohí z nich sa nového orgánu nedočkajú, zomrú alebo sú príliš chorí či starí, aby mohli transplantáciu podstúpiť. Austrália patrí k rozvinutým krajinám s najnižším počtom darcov na svete, a to napriek tomu, že choroba ľadvín tu postihne každého siedmeho dospelého človeka a dialýzu pravidelne potrebuje 160.000 osôb.

Zdielať na

Najčítanejšie správy