Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Česká vláda chce zrušiť viac než 30 politických strán a hnutí
Zdielať na
Zahraničie

Česká vláda chce zrušiť viac než 30 politických strán a hnutí

Rozhodnutie vlády vychádza z kontroly výročných finančných správ politických strán a hnutí za minulý rok.

Česká vláda dnes odoslala Najvyššiemu správnemu súdu návrh na zrušenie či pozastavenie činnosti viac než tridsiatich politických strán či hnutí. Na zozname sú subjekty, ktoré riadne a včas nepredložili do snemovne výročné správy o svojom minuloročnom hospodárení.

Správny súd by mal rozhodnúť, či pozastaví aktivity napríklad Republikánov Miroslava Sládka, ultrapravicového Národného zjednotenia, Nadej bývalej študentskej aktivistky Moniky Pajerovej, strany Rovnosť šancí, Strany vidieka - spojené občianske sily a niekoľko ďalších celoštátnych i regionálnych hnutí. Rozpustenie hrozí i Aliancii nezávislých občanov, Pravej alternative, Strane občianskeho porozumenia, Strane podnikateľov, živnostníkov a roľníkov ČR či Strane prírodného zákona.

Rozhodnutie vlády vychádza z kontroly výročných finančných správ politických strán a hnutí za minulý rok. Snemovňa pôvodne navrhovala rozpustiť 68 subjektov, ktoré svoje správy nepredložili alebo ich správy boli neúplné. Ministerstvo vnútra nakoniec zoznam zúžilo hlavne na tie strany, ktoré sa dopustili opakovaných prehreškov.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) po dnešnom zasadnutí vlády odmietol sťažnosti niektorých strán, že zo strany štátu ide o zbytočné šikanovanie. Pripomenul, že financovanie strán kontroloval parlament. Kontrolný výbor snemovne objavil chyby i v materiáloch parlamentných strán. Tie už však odstránili.

V registri ministerstva vnútra je registrovaných 94 politických strán a 44 hnutí. Niektoré z tohto zoznamu už súd zrušil, iným pozastavil činnosť. Často ide o subjekty, ktoré svoju činnosť už dlhšiu dobu nevykonávajú.

Zdielať na

Najčítanejšie správy