Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Irán kvôli zatknutiu svojho občana zavrel hranicu so severným Irakom
Zdielať na
Zahraničie

Irán kvôli zatknutiu svojho občana zavrel hranicu so severným Irakom

Zdroj: rotzabal/ilustračné foto

Irán dnes uzavrel všetkých pät prechodov na hranici s irackým Kurdistánom kvôli zatknutiu svojho občana.

Irán dnes uzavrel všetkých pät prechodov na hranici s irackým Kurdistánom kvôli zatknutiu svojho občana.

Americkí vojaci v Sulajmáníji minulý týždeň zadržali Iránca, o ktorom tvrdia, že bol zapojený do pašovania zbraní do Iraku, informovala agentura AFP.

Podľa Teheránu patril ale muž k obchodnej delegácii z iránskej pohraničnej provincii Kermánšáh, ktorá prišla do Iraku rozvíjať obchodné vzťahy.

Iránca zatkli americkí vojaci bez vedomia a konzultácií s kurdskými úradmi. Vzbudili tým nevôľu mnohých irackých politikov. Prezident Džalál Talabání, ktorý je Kurd, prehlásil, že tým Američania ponižujú regionálnu kurdskú vládu. Žiadal, aby bol Iránec Mahmúdí Farhadí okamžite prepustený, aby mohli byť zachované kvalitné vzťahy medzi Kurdistánom a Iránom.

Iránsky veľvyslanec v Bagdade považuje zatknutie za porušenie irackej suverenity a za ďalší americký omyl v Iraku.

Američania ale trvajú na tom, že zatknutí patria k elitnej zložky republikánskych gárd. USA chcú túto jednotku Kuds zaradiť medzi teroristické organizácie.

Washington neprestáva obviňovať Teherán zo zasahovania do irackých záležitostí formou dodávok zbraní a výcviku šíitských milícií. Najnovšie v nedeľu americká armáda oznámila, že Irán do Iraku dodáva rakety typu zem-vzduch, pancierové strely, míny a ničivé rakety.

Od januára Američania zadržujú pät ďalších Iráncov. Zatkli ich takisto na irackom severe, v Irbíle, a tvrdia, že to boli iranskí agenti, ktorí pašovali do Iraku zbrane. Teherán ich označuje za pracovníkov irbílského konzulátu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy