Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Podľa Schwarzeneggra nie je dôležité, kto je viac zodpovedný za globálne otepľovanie
Zdielať na
Zahraničie

Podľa Schwarzeneggra nie je dôležité, kto je viac zodpovedný za globálne otepľovanie

Zdroj: Michal Gray

Guvernér amerického štátu Kalifornie Arnold Schwarzenegger prednesie na dnešnom summite OSN prejav.

 
Rozvojové a rozvinuté krajiny by mali prekonať svoje nezhody v tom, ako bojovať s globálnym otepľovaním a pripraviť dohodu, ktorá by nahradila Kjótský protokol. Zdôrazní to guvernér amerického štátu Kalifornie Arnold Schwarzenegger v prejave, ktorý prednesie na dnešnom summite OSN venovanom práve zmene klímy, na ktorej sa zúčastnia prezidenti a premiéri 70 štátov. 

Republikán Schwarzenegger taktiež zdôrazní, že bohaté a chudobné krajiny by sa mali prestať dohadovať, kto je viac zodpovedný za globálne otepľovanie.
"Dôsledky klimatickej zmeny sú tak naliehavé, že nie je dôležité, kto je zodpovedný za minulosť," uvedie Schwarzenegger.

"Teraz ide o to, kto je zodpovedný za budúcnosť. A to sme my všetci," zdôrazní guvernér, ktorý vo svojom štáte zaviedol - na rozdiel od federálnej vlády – množstvo limitov na emisie skleníkových plynov. "Kalifornia posúva Spojené štáty od debaty a pochýb k činom," upozorní v prejave Schwarzenegger.                                                 
Kjótsky protokol z roku 1997 zaviazal 35 vyspelých krajín znížiť do roku 2012 emisie skleníkových plynov o päť percent pod úroveň roku 1990. Nevzťahoval sa ale na štáty ako Čína a India, ktorých ekonomika sa rozvíja stále rýchlejšie a ktoré tak znečisťujú ovzdušie stále viac.

Dnešná bezprecedentná schôdzka nie je považovaná za oficiálne rokovanie, ale má dať politický impulz pred konferenciou OSN o klíme v decembri na indonézskom ostrove Bali. Táto konferencia by mala začať rokovanie o nástupcovi Kjótského protokolu.

Na dnešnom rokovaní nevystúpi americký prezident George Bush, ktorého americký podpis pod Kjótským protokolom administratíva zrušila. Bush, ktorý koncom týždňa organizuje vlastnú schôdzku o zmene klímy, sa dnes večer viacmenej zúčastni večere s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom a skupinou svetových politikov.

Konferencia OSN sa nazýva Budúcnosť v našich rukách: "Zmena klímy ako výzva pre politikov" a má podľa Pan Ki-muna vyslať "silný politický signál"
o nevyhnutnosti obmedziť emisie skleníkových plynov. Šéf OSN minulý týždeň vyjadril nádej, že stretnutie povzbudí hlavy štátov k akcii "skôr, ako bude neskoro".



Zdielať na

Najčítanejšie správy