Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V New Yorku sa dnes koná stretnutie štátnikov venované zmenám klímy
Zdielať na
Zahraničie

V New Yorku sa dnes koná stretnutie štátnikov venované zmenám klímy

Svetoví štátnici sa dnes budú v New Yorku venovať problematike zmien klímy.

Svetoví štátnici sa dnes budú v New Yorku venovať problematike zmien klímy.

Stretnutie predstaviteľov viac než 150 krajín sveta, vrátane 70 hláv štátov a vlád, usporiadal generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý považuje túto tému za jednu z najvážnejších. Za Česko sa účastní a vystúpi s prejavom prezident Václav Klaus.

Václav Klaus dlhodobo kritizuje snahy centrálne riadiť vývoj klímy a varuje pred tým, aby takéto kroky negatívne neovplyvňovali ekonomický rozvoj a neviedli k strate slobody jednotlivca. Polemizuje tiež s názormi, že zmeny klímy sú dostatočne vedecky dokázané. "Neexistuje zhoda ani o jeho príčinách, ani o tom, či k nim prispieva človek a ani o tom, ako možno klímu ovplyvňovať", uviedol nedávno.

Slovensko na dnešnom stretnutí bude zastupovať prezident Ivan Gašparovič.

Cieľom newyorského stretnutia, ktoré sa koná deň pred zahájením všeobecnej rozpravy 62. zasadania Valného zhromaždenia OSN, je postaviť politický základ pre konferenciu OSN o zmenách klímy tento rok v decembri na indonézskom ostrove Bali, ako hovorí generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Na tomto rokovaní by mali pokročiť rozhovory o nových medzinárodných dohodách potom, keď v roku 2012 vyprší platnosť Kjótskeho protokolu o znížení emisií takzvaných skleníkových plynov podozrivých z ovplyvňovania klímy.

Medzi svetovými predstaviteľmi bude dnes v New Yorku chýbať americký prezident George Bush, ktorý usporadúva koncom týždňa vo Washingtone rokovanie zástupcov najvyspelejších krajín sveta venovaného tiež príprave na konferenciu na Bali. Jeho predchodca Bill Clinton na tento týždeň pozval do New Yorku na ďalšiu konferenciu na tému klimatických zmien významných vedcov, podnikateľov a umelcov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy