Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Najmenej dvaja mŕtvi a 11 zranených pri bombovom útoku v Kosove
Zdielať na
Zahraničie

Najmenej dvaja mŕtvi a 11 zranených pri bombovom útoku v Kosove

Smrť najmenej dvoch osôb a 11 zranených si vyžiadal výbuch, ktorý dnes skoro ráno zničil obchody v centre kosovskej metropoly Priština.

Smrť najmenej dvoch osôb a 11 zranených si vyžiadal výbuch, ktorý dnes skoro ráno zničil obchody v centre kosovskej metropoly Priština.

Explóziu v srbskej provincii Kosovo, ktorá sa usiluje o nezávislosť od Belehradu spôsobila výbušnina doteraz neznámych páchateľov. Uviedla to kosovská polícia.

Podľa očitých svedkov išlo o silný výbuch, ktorý rozbil výlohy a fasády viac ako desiatky obchodov na námestí Billa Clintona. Zrútila sa časť jedného domu. Na miesto prišlo niekoľko sanitiek a hasiči. Polícia uzatvorila oblasť a hľadala ďalšie prípadné nálože.

"Explózia nastala okolo 2:10 SELČ v obchodnej štvrti, kde bolo otvorených ešte niekoľko barov a reštaurácií. Ešte nevieme, aká výbušnina explóziu spôsobila, ani kto je jej autorom," povedal policajný hovorca Veton Elshani. K možnému dôvodu útoku sa nevyjadril. Upresnil, že jeden z 11 hospitalizovaných zranených je vo vážnom stave.

Útok sa stal v dobe zvýšeného napätia medzi kosovskými Albáncami, ktorí tvoria 90 percent obyvateľov provincie, a Srbi, ktorí odmietajú nezávislosť Kosova. Predstavitelia Kosova a Srbska majú v piatok v newyorskom sídle OSN viesť priame rozhovory o budúcnosti provincie.

Kosovo je od bombardovania Juhoslávie v roku 1999 pod správou OSN. Riešenie budúceho štatútu Kosova diplomatov intenzívne zamestnáva už niekoľko rokov. Zvláštny vyslanec OSN Martti Ahtisaari po 14 mesiacoch jednania s oboma stranami v marci navrhol pre Kosovo samostatnosť pod začiatočným dohľadom. Jeho návrh odmieta Srbsko, podporované Rusmi, väčšinoví Albánci v Kosove naopak trvajú za všetkých okolností na samostatnosti.

Po Ahtisaarim a neúspešných jednaniach v Rade bezpečnosti OSN prevzala teraz štafetu "trojka" - teda USA, EU a Rusko. Konečné riešenie by mali vyjednávači predložiť generálnemu tajomníkovi OSN 10. decembra. Kosovský parlament i premiér ale už skôr oznámili, že Kosovo po skončení vyjednávania vyhlási samostatnosť bez ohľadu na to, ako jednania dopadnú. 

Zdielať na

Najčítanejšie správy