Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Japonsko zápasí so starnutím populácie
Zdielať na

Japonsko zápasí so starnutím populácie

Zdroj: Alejandro/ilustračné

V dôsledku úbytku pracovnej sily sa podniky poobhliadajú v rýchle starnúcej spoločnosti po starých ľuďoch, mladých ženách, prisťahovalcoch a dokonca po robotoch. Ekonómovia však varujú, že žiadny z týchto zdrojov nie je dostatočný, aby odvrátil katastrofu v podobe rastúcich sociálnych výdavkov, klesajúcej konkurencieschopnosti, znižujúcej sa životnej úrovne bez rastu produktivity práce.

Už dnes je každému piatemu Japoncovi okolo 65 rokov a do polovice storočia sa toto číslo v dôsledku klesajúcej pôrodnosti a vzrastajúcej dlhovekosti zdvojnásobí. Počet obyvateľov Japonska sa v rovnakom období zníži o 30 percent na 90 miliónov, píše agentúra Reuters.

"Keď sme boli mladí, vyzeralo to, že deti sú úplne všade. Teraz sa zdá, že sú tu len starší ľudia, ako som ja," hovrí Jutaka Takahaši, šesťdesiatsedemročný bývalý manažér ropnej spoločnosti.

V dôsledku úbytku pracovnej sily sa podniky v snahe vyplniť medzery poobhliadajú v rýchle starnúcej spoločnosti po starých ľuďoch, mladých ženách, prisťahovalcoch a dokonca i po robotoch. Ekonómovia však varujú, že žiadny z týchto zdrojov nie je dostatočný, aby odvrátil katastrofu v podobe rastúcich sociálnych výdavkov, klesajúcej konkurencieschopnosti a znižujúcej sa životnej úrovne bez jednej dôležitej zložky - rastúcej produktivity práce.

"Téma produktivity je jednoznačne najdôležitejšia," podotýka Robert Feldman, hlavný ekonóm pobočky investičnej banky Morgan Stanley v Tokiu.

"Zaplniť medzery v pracovnej sile pomôže, ale počty sú omnoho väčšie, než môže byť zvládnuté."

Japonsko čelí poklesu pôrodnosti (na 1,32 dieťa na ženu - za potrebné na zachovanie populácie sa považuje 2,07).

Jim Epler/ilustračné

Aj ďalšie štáty čelia podobným problémom. Už v súčasnosti je podľa správy OSN väčšina starých občanov v rozvojových krajinách, kde v roku 2050 bude žiť 80 percent svetovej populácie šesťdesiatročných ľudí.

"Pokiaľ Japonsko prinesie odpoveď, stane sa riešením pre veľa krajín, pretože Japonsko je priekopníkom čo sa týka stárnucej populácie," hovorí právnička Kuniko Inoguči, bývalá ministerka pre rovnosť pohlaví a otázky populácie.

Japonsko čelí poklesu pôrodnosti (na 1,32 dieťa na ženu - za potrebné na zachovanie populácie sa považuje 2,07), sprevádzaný nárastom priemernej dĺžky života, ktorá stúpa vďaka zdravej stravy a zlepšujúcej sa lekárskej starostlivosti. Japonské dievčatá narodené minulý rok môžu očakávať, že ich priemerná dĺžka života bude 85,8 rokov - najviac na svete. Japonskí muži sa v priemere dožívajú 79 rokov, čo je hneď za Islanďanmi so  79,4 rokov.

Japonskí politici už od začiatku 90. rokov bojujú s nízkou pôrodnosťou snahou uľahčiť ženám spojenie práce a rodiny. Zatiaľ s neúspechom. Podľa Inoguči Japonsko potrebuje predovšetkým lepšiu každodennú starostlivosť o deti, zvýšenie rodinných príjmov mladých párov a skrátenie pracovnej doby.

"Čím viac žien bude v spoločnosti pracovať, tým väčšia bude pôrodnosť... Môžete si myslieť, že je to naopak, ale to je nesprávna hypotéza."

Nízku mieru pôrodnosti sprevádza nárast priemernej dĺžky života

Jim Epler/ilustračné

Mnoho odborníkov však pochybuje, že sa podarí zvýšiť pôrodnosť dostatočne, aby sa úbytok pracovnej sily zastavil. Jedným z možných riešení je prisťahovalectvo. Avšak, aj keby sa Japonsko postupne otvorilo skúseným zahraničným pracovníkom, len málokto očakáva, že by to nedostatok na trhu práce vykompenzovalo.

"Za päťdesiat rokov tu bude o 30 miliónov ľudí menej," hovorí Hitoši Suzuki zo spoločnosti Daiwa Institute of Research. "Je nemožné pustiť sem príliš cudzincov. Nemienime sa stať krajinou ako Amerika."

Japonsko často vyjadruje obavy, že do spoločnosti, ktorá sa považuje za kultúrne homogénnu, bude ťažké začleniť cudzincov.

"Od žiadnej krajiny sa nedá očakávať, že pripustí masívne prisťahovalectvo, aby vyvážilo starnutie populácie," píše sa v správe OSN. Pre Japonsko to znamená jediné. Musí sa snažiť hľadať trhy a výrobné centrá v zahraničí, zatiaľ čo sa bude pokúšať zaplniť medzery na pracovnom trhu ženami a staršími ľuďmi.

Mnoho zo žien po tom, čo sa vydá a má dieťa, prestane pracovať či pracuje na čiastočný úväzok. Je tu teda priestor pre zmenu. Popritom vek pre poskytnutie plnej penzie pre starých ľudí sa naviac zvyšuje zo 60 na 65 rokov. V prípade zvýšenia produktivity práce - "jednou z možností je vylepšenie vzdelávania. Ďalšou je zvýšenie investícií, aby sme sa nemuseli spoliehať len na ľudí, ale tiež na schopnosti strojov, vrátane automatizácie a robotov," hovorí Hideki Macumara, ekonóm zo súkromého ústavu Japan Research Institute.

Okrem iného treba tiež zreformovať zabehanú obchodnú prax. Napriek tomu však i optimisti predpokladajú, že Japonsko bude upadať so starnutím populácie.

"Japonské ekonomické postavenie a status poklesne. Japonské spoločnosti sa už dnes presúvajú tam, kde je rast, aby sa ďalej rozvíjali. Svoje hlavné sídlo nechávajú v Japonsku, ale predávajú a vyrábajú v zámorí. Z Japonska sa tak stane akési kontrolné centrum," hovorí Macumara.

Najčítanejšie správy