Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Česku uhynuli dve tony rýb
Zdielať na
Zahraničie

V Česku uhynuli dve tony rýb

Zdroj: ČTK/Mlejnková Alexandra

Havária zasiahla približne sedem kilometrov rieky Dědina, na mieste pomáhajú aj hasiči a poľovníci.

Dve tony rýb podľa predbežných odhadov uhynuli v rieke Dědine po sobotnom úniku vápenného mlieka z prevozu cukrovaru v Českom Meziříčí na Rychnovsku.

Havária zasiahla približne sedem kilometrov rieky, ďalej však nepostupuje, pretože uniknutá látka sa postupne rozriedila, povedal dnes ČTK konateľ miestnej organizácie Českého rybárského zväzu v Třebechoviciach pod Orebem na Hradecku Zdeněk Blažek.

"V zasiahnutom úseku stále zbierame mŕtve ryby, v Dědině boli krásne exempláre úhorov, šťúk a ďalších druhov. Vyššiu škodu zatiaľ nemáme vyčíslenú. Určite pôjde o desiatky tisíc korún," povedal Blažek.

Pri Dědine rybárom pomáhajú so zberom uhynutých rýb aj hasiči a poľovníci. Podľa Blažka budú mŕtve ryby prevezené do kafilérie. "Predpokladáme, že nové ryby vysadíme v tomto úseku až budúci rok na jar, vedenie cukrovaru nám prisľúbilo finančnú pomoc," povedal Blažek.

Riaditeľ cukrovaru v Českom Meziříčí Josef Světlík dnes ČTK povedal, že príčinou úniku vápenného mlieka sa doposiaľ vyšetruje. "Príčina, množstvo uniknutej látky i výška škody by mala byť stanovená v nasledujúcich dňoch," povedal Světlík.

Vápenné mlieko sa podľa Světlíka používa napríklad pri čistení cukrovej šťavy počas výroby cukru. Cukrovar v Českém Meziříčí je jediným cukrovarom v hradeckom kraji.

Podľa Českej inšpekcie životného prostredia v Hradci Králové hrozí cukrovaru za únik látky pokuta, o jej výške budú inšpektori rozhodovať v správnym konaní.

Zdielať na

Najčítanejšie správy