Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Osobnosti varujú pred poklesom úrovne vzdelanosti
Zdielať na
Zahraničie

Osobnosti varujú pred poklesom úrovne vzdelanosti

Zdroj: ČTK/Genserek Eduard

Žiaci a študenti sú podľa autorov výzvy stále menej ochotní a schopní porozumieť svetu.

Českí vysokoškolskí pedagógovia a vedci varujú pred poklesom úrovne vzdelanosti. Podľa nich sa v školách sústavne znižujú požiadavky na znalosti a skúsenosti.

Spochybňuje sa úloha pamäti vo vzdelávaní, zmysel výchovy k morálke a spoločenskému chovaniu, dôležitosť osobného úsilia a význam zodpovednosti,
uvádza sa vo výzve, ktorú podpísala stovka českých osobností.

 
"Absolventi základných, stredných i vysokých škôl majú dnes podstatne horší všeobecný rozhľad ako generácie ich rodičov," píše sa v ich texte.

Žiaci a študenti sú vraj stále menej ochotní a schopní porozumieť svetu. "Výrazne poklesla chuť pochopiť prírodovedné i spoločenské javy, vyznať sa v histórii, literatúre a výtvarnom umení," uvádza sa vo výzve.

Mnohí maturanti podľa autorov výzvy vraj majú problémy s vyjadrovaním i pravopisom, mnohými úlohami, nie sú schopní porozumieť textu a nepoznajú základné historické fakty. Pokiaľ sa český národ nechce stať ľahkou a podradnou pracovnou silou, musí sa vzdelávať a rozvíjať znalosti a skúsenosti, tvrdia.

Menší dôraz na vedomosti priniesol nový školský zákon. Základné školy tento školský rok oficiálne začali vzdelávanie v súlade s reformou, ktorá by im mala priniesť viac priestoru k výučbe podľa uváženia vedenia, pedagógov, zriaďovateľov a rodičov žiakov. Zmyslom reformy je pomáhať žiakom utvárať si praktické životné skúsenosti, naučiť sa komunikovať a riešit problémy.

Podľa signatárov výzvy vedie nedostatočná vzdelanosť a malý všeobecný prehľad "k degradácii populácie na nemysliaci  dav spotrebiteľov všetkého možného i nemožného, vytvára živnú pôdu pre najrôznejších podvodníkov, extrémistov, je zdrojom ignorancie a agresivity voči ľuďom i prírode."

Zdielať na

Najčítanejšie správy