Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Festival dokumentov Jeden svet sa bude konať i v Kyrgyzstane
Zdielať na

Festival dokumentov Jeden svet sa bude konať i v Kyrgyzstane

Zdroj: jedensvet.sk

Rodina festivalov dokumentárnych filmov o ľudských právach Jeden svet, ktoré od roku 1999 usporadúva Človek v tiesni, sa rozrastá. Najnovejším prírastkom je prehliadka v stredoázijskom Kyrgyzstane.

Rodina festivalov dokumentárnych filmov o ľudských právach Jeden svet, ktoré od roku 1999 usporadúva Človek v tiesni, sa rozrastá. Najnovejším prírastkom je prehliadka v stredoázijskom Kyrgyzstane. Prvý ročník festivalu One World Kyrgyzstan začne budúci piatok v Biškeku, filmy sa budú premietať i v mestách Oš a Jalalabat.

ČTK o tom dnes informovala programová koordinátorka festivalu Jeden svet Michaela Klečková. "Už niekoľko rokov podporujeme vznik dcérskych festivalov v krajinách strednej a východnej Európy, na Kaukaze a v strednej Ázii," uviedla Klečková.

Riaditeľka kyrgyzského festivalu Tolekan Ismailová, ktorá pôsobí ako šéfka centra "Občania proti korupcii", verí v úspech prehliadky. "Dúfame, že o účasť na filmových projekciách a následných diskusiách budú mať záujem študenti, mladí profesionáli, ktorí sa zaujímajú o dianie v súčasnom svete, aktivisti, intelektuáli, filmári, zástupcovia církevných a menšinových organizácií rovnako ako široká verejnosť," povedala.

Organizátori vybrali deväť dokumentov, štyri kyrgyzské a päť zahraničných. Venujú sa predovšetkým situácii detí a menšín, mužské dominancii v paralélnom právnom systéme a úlohe žien v islamskej spoločnosti. Zakladateľ festivalu Jeden svet Igor Blaževič má z nového prírastku do rodiny radosť.

"Je to predzvesť medzinárodného putovania Jedného sveta, ktoré plánujeme pri príležitosti 10. výročia nášho festivalu," povedal Blaževič. Festivalové filmy by podľa neho mali budúci rok putovať po desiatich až pätnástich krajinách sveta.

Najčítanejšie správy