Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V Škandinávii vzrastajú obavy z Ruska
Zdielať na

V Škandinávii vzrastajú obavy z Ruska

Zdroj: wikipedia.org

Fínsky minister obrany Jyri Häkämies hovoril na prednáške vo Washingtone, že "tri najväčšie bezpečnostno-politické výzvy pre Fínsko predstavuje Rusko, Rusko a Rusko". Poukázal pritom na stále vzrastajúci význam tejto krajiny ako svetovej veľmoci, pričom kľúčovú úlohu v tom hrá "vojenská sila".

V škandinávskych krajinách znovu vzrastajú obavy z Ruska, najmä z rysujúcej sa obnovy jeho imperiálnych záujmov a s tým spojených demonštrácií vojenskej moci. Podobné hlasy sa ozývajú nielen z Fínska, ale i zo Švédska a Nórska, napísal v 38. čísle nemecký magazín Der Spiegel.

Fínsky vzťah k mocnému susedovi už desiatky rokov charakterizuje ľudové príslovie, že "nie je dobré provokovať medveďa." Tým nezvyklejšie je, keď proti obnovovaniu veľmocenskej politiky Moskvy bojujú v poslednej dobe prekvapivo otvorene aj fínski politici, diplomati a vojaci. Napríklad fínsky minister obrany Jyri Häkämies hovoril nedávno na prednáške vo Washingtone, že "tri najväčšie bezpečnostno-politické výzvy pre Fínsko predstavuje Rusko, Rusko a Rusko." Poukázal pritom na stále vzrastajúci význam tejto krajiny ako svetovej veľmoci, pričom kľúčovú úlohu v tom nehrá ani tak ekonomika ako "vojenská sila".

Poukázal na podmorské "dobývanie" severného pólu z ruských ponoriek, ktoré je v podstate len nepriamym vyjadrením nárokov na energetické suroviny tušené v danej oblasti, na strategické záujmy v severnej oblasti vôbec a na dôležité prepravné trasy surovín Baltským morom. "To všetko znovu prebúdza ruské vojenské záujmy," zdôrazňuje Häkämies.

Prezidentka Tarja Halonenová a premiér Matti Vanhanen sa síce od Häkämiesových vyjadrení okamžite dištancovali, avšak ministrov názor nachádza širokú a celkom kladnú odozvu v celej Škandinávii. Bývalý švédsky minister obrany Mikael Odenberg varoval, že plánovaný rusko-nemecký plynovod po dne Baltu "neohrozuje len ekológiu, ale i bezpečnosť našej krajiny."

Plynovod, ktorý má zo svojej diaľky viesť asi 500 kilometrov švédskymi vodami, by totiž podľa predstáv Moskvy mali strážiť ruské vojenské lode. Dokonca aj inak zdržanliví Nóri spozorneli. Bezpečnostno-výskumný ústav v Osle nedávno označil Rusko za "vojenskú hrozbu," uzatvára Der Spiegel.

Najčítanejšie správy