Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Väčšina Poliakov sa vyjadrila proti trestu smrti
Zdielať na

Väčšina Poliakov sa vyjadrila proti trestu smrti

Proti trestu smrti sa v prieskume vyslovilo 52 percent Poliakov, 46 percent s ním súhlasilo, dve percentá opýtaných sa nevedeli vyjadriť.

Väčšina Poliakov nesúhlasí s trestom smrti. Vyplynulo to z prieskumu spoločnosti GfK Polonia, ktorý zverejnili dnes - len tri dni po tom ako Varšava zablokovala plány Európskej únie (EÚ) na kampaň proti takémuto trestu. Prieskum sa uskutočnil na vzorke päťsto respondentov.

Proti trestu smrti sa v prieskume vyslovilo 52 percent Poliakov, 46 percent s ním súhlasilo, dve percentá opýtaných sa nevedeli vyjadriť. Z tých, ktorí trest smrti odmietajú, sa 22 percent vyjadrilo, že je proti jeho možnému opätovnému zavedeniu.

Trest smrti v krajine zrušili pred desiatimi rokmi. O téme však Varšava a EÚ opäť ohnivo diskutujú. V roku 2005 konzervatívny prezident Lech Kaczyński povedal, že podporuje trest smrti a chce, aby Európa začala diskutovať o jeho opätovnom zavedení.

Prezidentovo dvojča, premiér Jaroslaw Kaczyński sa snažil upokojiť situáciu a minulý rok uviedol, že "nie je šanca," že Poľsko trest smrti znovu nastolí. V roku 2004 sa v prieskume za trest smrti vyslovilo ešte sedemdesiatsedem percent Poliakov.

Najčítanejšie správy