Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pri novom násilí v Afghanistane za 48 hodín takmer 80 mŕtvych
Zdielať na

Pri novom násilí v Afghanistane za 48 hodín takmer 80 mŕtvych

Väčšinou ide o povstalcov, ktorých zabili koaliční a afghanskí vojaci pri pokračujúcej operácii proti rebelom v juhoafghanských provinciách Hílmand a Uruzgán.

Boje a násilnosti v Afghanistane si za posledných 48 hodín vyžiadali takmer 80 mŕtvych. Väčšinou ide o povstalcov, ktorých zabili koaliční a afghánskí vojaci pri pokračujúcej operácii proti rebelom v juhoafghanských provinciách Hílmand a Uruzgán. Kábulom dnes otriasol výbuch, ktorého terčom bola kolóna francúzskych vojakov; zahynuli najmenej dvaja ľudia.

Dnes zabili koaliční vojaci približne 40 ozbrojencov z hnutia Taliban. Oznámila to agentúra AP s odvolaním na americkú armádu v Afghanistane. Boje a nálety smerovali na povstalecké ciele v provincii Hílmand, ktorá patrí k hlavným baštám odporu afghanských ozbrojencov. V tejto oblasti našli vojaci viac než 20 granátometov a značné množstvo streliva a pozemných mín. Nové boje nasledujú po prudkých stretoch, pri ktorých v stredu v susednej juhoafghanskej provincii Uruzgán bolo zabitých najmenej 35 ľudí. Podľa tlačových agentúr je medzi nimi najmenej šesť afghanských civilistov, vrátane žien a detí.

Boje v provincii Uruzgán vypukli po tom, čo afghanskí a americkí vojaci zahliadli ozbrojencov, ktorí sa snažili nastražiť bomby pri diaľnici. Do bojov, ktoré trvali 14 hodín, zasiahli aj vojenské lietadlá, bombardujúce okolité dediny, kde sa v domoch ukryli ozbrojenci. Konvoj francúzskych vojakov sa dnes stal terčom bombového útoku v hlavnom meste Kábule. Podľa prvých informácií zahynuli najmenej dvaja ľudia, vrátane francúzskeho vojaka, a zranený bol zatiaľ neupresnený počet afghanských civilistov.

Výbuch, ktorý otriasol západnou časťou mesta vo chvíli, keď okolo prechádzal konvoj francúzskych obrnených vozidiel, vyrazil okná idúceho autobusu a zapálil minimálne jeden automobil. Sily NATO v Afghanistane zahájili v stredu novú vojenskú operáciu v provincii Hílmand, kde sa v tomto roku odohrávajú najintenzívnejšie boje s ozbrojencami. Táto provincia je najväčšou oblasťou na svete, kde sa pestuje mak slúžiaci k výrobe ópia. Afghanistan v tomto roku zažíva najvyššiu úroveň násilností od zvrhnutia vlády hnutia Taliban pri invázii vedenej Spojenými štátmi v roku 2001. Podľa oficiálnych údajov bolo v tomto roku zabitých už viac než 4 400 ľudí.

Najčítanejšie správy