Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Briti podľahli digitálnej televízii
Zdielať na
Zahraničie

Briti podľahli digitálnej televízii

Zdroj: audreym/ilustračné

Británia zahájila poslednú fázu prechodu na digitálne vysielanie.

Až 84 percent britských domácností podľa vládneho regulačného úradu Ofcom prijíma na svojej primárnej televízii digitálny signál.

Británia zahájila poslednú fázu prechodu na digitálne vysielanie 17. októbra, keď bude vypnutý prvý analógový kanál v okolí mesta Whitehavenu v Cumbrii v blízkosti Jezerného dištriktu. Prechod chce dokončiť do roku 2012. V Českej republike činí podiel domácnosti s digitálnym signálom 12,5 percenta.

Za posledný rok sa podiel domácností v Británii, ktoré prijímajú digitálny signál, zvýši o 3,5 percenta. Hlavným ťahom je služba Freeview, ktorá ponúkan zdarma výber digitálnych kanálov z pozemných vysíieačov a ktorá okrem základných kanálov BBC, ITV a Channel 4 ponúka vysielanie niektorých staníc, ktoré boli donedávna prístupné len v ponuke kabelových alebo satelitných spoločností za mesačný poplatok.

Ofcom odhaduje, že v britských domácnostiach je celkom asi 60 miliónov televíznych prijímačov, z nich 46 percent prijíma len analógový signál.

Ako oznámili tento mesiac niektorí hlavní predajcovia domácej elektroniky. 

V najbližšej dobe už prestanú predávať analógové televízori a záznamové zariadenia. Ešte júli sa pritom v Británii predalo 1,9 miliónov televízorov s menšími obrazovkami, z ktorých 85 precent boli analógové. 
   

Zdielať na

Najčítanejšie správy