Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Poľsko chce priviesť rodákov, ktorí vyšli za prácou, späť do vlasti
Zdielať na

Poľsko chce priviesť rodákov, ktorí vyšli za prácou, späť do vlasti

Zdroj: wikipedia.org

Informačná kampaň sa chystá na poľských konzulátoch, pripravená bude špeciálna internetová stránka, väčší dôraz bude kladený na výuku poľštiny v zahraničí. Tak chcú prezident Lech Kaczyński a vláda presvedčiť Poliakov k návratu.

Poľsko chce pritiahnuť späť rodákov, ktorí vyšli do zahraničia za prácou. Informačná kampaň sa chystá na poľských konzulátoch, pripravená bude špeciálna internetová stránka, väčší dôraz bude kladený na výuku poľštiny v zahraničí. Tak chcú prezident Lech Kaczyński a vláda presvedčiť Poliakov, ktorí odišli za lepšou mzdou, k návratu.

Prezident novinárom povedal, že v zahraničí pracuje momentálne približne 1,2 miliónov Poliakov, priemerný vek odchádzajúcich je 26 rokov. Neoficiálne sa hovorí o dvoch miliónoch Poliakov, ktorí po vstupe Poľska do EÚ odišli za zárobkom inam. "Nikomu v Európskej únii nemôžeme brániť vo voľbe miesta práce a bydliska, ale máme právo vyzývať k návratu a chceme to robiť," uviedol prezident.

Pripomenul, že v Poľsku, kde je najväčšia miera nezamestnanosti v rámci EÚ, je dlhšiu dobu značný nedostatok niektorých profesií. Ľudia chýbajú na stavbách, takmer nemožné je zohnať remeselníka, kuchára alebo čašníka. Poľnohospodári pri žatve zamestnávajú Ukrajincov či Bielorusov. Pracovné sily začínajú chýbať i na úradoch a v nemocniciach.

Prieskumy podľa Kaczyńského preukázali, že z Poliakov, ktorí vyšli za prácou do Veľkej Británie, tam chce pätina zostať a pätina sa chce vrátiť, zvyšok nevie. "Tých je nutné presvedčiť, že ich miesto je v našej krajine," zdôraznil Kaczyński. Ministerka práce Joanna Kluziková-Rostkowská povedala, že na programe prezidentskej kancelárie sa bude podieľať i kabinet. Zdôraznila, že vláda má záujem na tom, aby sa Poliaci mohli vracať, a to čo najjednoduchšie.

O tom, či zostať za hranicami alebo nie, rozhoduje podľa ministerky okrem iného dostupnosť školy s výukou materského jazyka. O poľské školy, ktoré fungujú u niektorých konzulátov, je stále väčší záujem, čo môže podľa Kluzikovej-Rostkowskej svedčiť o tom, že rodiny plánujú návrat. Poľská vláda tiež chce, aby záujem o poľštinu prejavili krajiny EÚ tak, aby sa učila v školách ako voliteľný cudzí jazyk. Na poľských konzulátoch v krajinách, kde žije veľa Poliakov, budú zástupci ministerstva práce. Tí by mali radiť, čo je nutné vybaviť pred návratom do Poľska, kde vo vlasti hľadať prácu a čo je nutné vziať so sebou. V Británii a Írsku začnú úradníci ministerstva pracovať ešte tento rok.

"Chceme, aby bolo možné zoznámiť sa s návrhmi práce v Poľsku priamo na konzulátoch. Zároveň by sa pracovné nábory mohli robiť v krajinách, kde žije najviac odchádzajúcich z Poľska," uviedla ministerka práce. Doplnila, že v najbližších dňoch bude daná do prevádzky internetová stránka pre Poliakov v cudzine. Vláda chce tiež premýšľať, ako zlepšiť podmienky pre začínajúcich podnikateľov, pretože veľa ľudí, ktorí sa chcú vrátiť, uvažuje o založení vlastnej firmy v Poľsku.

Najčítanejšie správy