Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ivan Gašparovič na summite prezidentov V4 v Maďarsku
Zdielať na

Ivan Gašparovič na summite prezidentov V4 v Maďarsku

Zdroj: prezident.sk

Hlavy štátov V4 zhodnotia tri roky členstva krajín V4 v EÚ a diskutovať budú i o doprave a voľnom pohybe osôb po vstupe do schengenu.

Slávnostným privítacím ceremoniálom na nádvorí kaštieľa v maďarskom Keszthely sa začal dvojdňový summit prezidentov krajín Visegrádskej štvorky (V4). Zúčastňuje sa na ňom prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič s manželkou Silviou a hlavy ďalších štátov V4 - Českej republiky, Poľskej republiky a Maďarskej republiky, ktorých na stretnutí tiež sprevádzajú manželky.

Informuje o tom internetová stránka prezidenta http://www.prezident.sk, v časti Aktuality. Témou plenárneho rokovania summitu je zhodnotenie troch rokov členstva týchto krajín v Európskej únii. Druhou nosnou témou ich rokovania je doprava a voľný pohyb osôb po vstupe krajín V4 do schengenu.

Tri roky členstva v EÚ hodnotí prezident Gašparovič veľmi pozitívne. Vstup do EÚ otvoril nové možnosti pre rozvoj ekonomickej a sociálnej sféry a zvýšil medzinárodno-politický potenciál vo vzťahu k partnerom vo svete, ako aj novú, partnerskú kvalitu vzťahov s členskými krajinami EÚ.

Obdobie po vstupe do EÚ sa na Slovensku jednoznačne nieslo v znamení ekonomického rastu, naša krajina sa dokonca stala lídrom v regióne a spolu s Írskom a pobaltskými krajinami patrí dnes k najrýchlejšie rastúcim ekonomikám únie. Pribudli nám zahraničné investície, vyrástli nové podniky, vznikli nové pracovné miesta. SR sa pripravuje na vstup do eurozóny od 1. januára 2009.

Prijatý rámcový Národný plán zavedenia eura nesporne predstavuje oporu pre všetky subjekty slovenskej ekonomiky a spoločnosti. V súvislosti s prípravou Slovenska na vstup do schengenského priestoru bude prezident SR svojich partnerov informovať, že už dnes je naša hranica s Ukrajinou ako vonkajšia hranica schengenu pripravená na sto percent.

Prezidenti štátov V4 budú diskutovať aj o voľnom pohybe osôb v EÚ. Slovenská republika v tejto súvislosti očakáva úplnú liberalizáciu pracovného trhu EÚ pre občanov našich krajín v tzv. starých členských štátoch, ktoré doteraz nedokázali svoj pracovný trh otvoriť. Podľa Ivana Gašparoviča je v tejto oblasti priestor pre aktívne vystupovanie hláv štátov V4 za úplnú liberalizáciu pracovných trhov pre svojich občanov.

Prezident SR tvrdí, že tri roky členstva krajín V4 v EÚ potvrdili opodstatnenosť a životaschopnosť tohto rešpektovaného regionálneho zoskupenia. Nielen geografická, ale aj historická, spoločenská a geopolitická blízkosť krajín V 4 doposiaľ vždy viedla k výhodnosti hľadania racionálnych ciest riešenia spoločných problémov. Vyšehradská spolupráca by nám mala naďalej napomáhať pri presadzovaní našich stanovísk v rámci EÚ.

Najčítanejšie správy