Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Stovky bangladéšskych robotníkov uviazli na malajzijskom letisku
Zdielať na

Stovky bangladéšskych robotníkov uviazli na malajzijskom letisku

Zdroj: FHKA/Ilustračné

Prileteli sme včera, nikomu z nás nedovolili odísť a nedali nám nič na jedenie." Na parkovisko Bangladéšanov "upratali" pod prísnym bezpečnostným dohľadom úradníci letiska, aby uchránili ostatných cestujúcich od nepríjemného pohľadu.

Letisko Malajzie si spravilo hanbu po tom, čo tu uviazlo niekoľko stoviek bangladéšskych robotníkov. Tí prišli do Malajzie legálne za prácou, ale nakoniec sa museli provizórne ubytovať priamo na letisku, pretože ich zamestnávatelia boli príliš leniví vyzdvihnúť si ich včas, píše dnes agentúra Reuters.

V provizórne imigračné stredisko sa zmenilo letiskové parkovisko, nad ktorým sa vznáša kyslý pach stovky mužov, spiacich na betónovej podlahe alebo stojacich v dlhej rade pred jedinými toaletami, ktoré tu majú k dispozícii. "Sme hladní," hovorí Mohamad Ali Džinná. "Prileteli sme včera, nikomu z nás nedovolili odísť a nedali nám nič na jedenie." Na parkovisko, nachádzajúce sa asi päť minút chôdze od hlavného terminálu, Bangladéšanov "upratali" pod prísnym bezpečnostným dohľadom úradníci letiska, aby uchránili ostatných cestujúcich od nepríjemného pohľadu. "Nemohli sme ich nechať pobiehať po letisku a preplniť areál," vysvetľuje šéf imigračného oddelenia Wahid Don.

Skupina na ochranu ľudských práv Suaram má avšak iný názor. "Je to zahanbujúce," vraví Elizabeth Wongová. "Malo by nám viac záležať na tom, ako pomôcť tým robotníkom a nie na tom, aby nepokazili vzhľad letiska. Vláda je veľmi ľahostajná pri kontrole spoločností, ktorým vydáva povolenie zamestnávať zahraničných robotníkov. V niektorých prípadoch sú títo ľudia podvedení," dodala.

Malajzia je treťou najväčšou ekonomikou južnej Ázie a v posledných rokoch sa stala magnetom pre zahraničných pracovníkov, pomáhajúcich zaplniť nekvalifikované pracovné miesta, ktorými Malajzijčania pohŕdajú. V krajine žije 26 miliónov obyvateľov plus 2,7 miliónov legálnych zahraničných robotníkov, predovšetkým z Indonézie, Bangladéša, Nepálu a Indie. Státisíce ďalších v krajine pracujú nelegálne.

Najčítanejšie správy