Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Gaza sa pripravuje na izraelskú inváziu
Zdielať na
Zahraničie

Gaza sa pripravuje na izraelskú inváziu

Zdroj: ČTK/AP

Stovky bojovníkov zaujali pozície pozdĺž hraničného plotu s Izraelom. V meste Gaza medzitým civilisti pripravujú vrecia s pieskom ako potenciálne bariéry proti nepriateľským vojakom.

Pásmo Gazy vedené hnutím Hamas sa chystá na vpád izraelských síl po tom, čo ho židovský štát v stredu označil za nepriateľské územie. Tento krok si islamisti vykladajú ako vyhlásenie vojny, uviedla agentúra Reuters.

Stovky bojovníkov preto zaujali pozície pozdĺž hraničného plotu s Izraelom. V meste Gaza medzitým civilisti pripravujú vrecia s pieskom ako potenciálne bariéry proti nepriateľským vojakom.

"Kvôli prípravám ozbrojencov máme pocit, že Izraelci zaútočia každú minútu," hovorí taxikár Chalid Ali. "Boh tomu zabráň, ak Izraelci zaútočia, bude to masaker," dodáva.

Izrael v stredu oznámil, že zníži dodávky energie a zásob do Gazy a bude pokračovať vo vojenskej aktivite s "cieľom zabíjania" v oblasti. Je to reakcia na raketu, ktorú islamisti vypálili minulý týždeň, a ktorá na izraelskej vojenskej základni zranila približne tridsať vojakov.

Hamas, ktorý sa v júni zmocnil kontroly nad pásmom Gazy po stretoch s hnutím Fatah palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása, oznámil, že postup Izraelu sa rovná vyhláseniu vojny. "Nevzdáme sa a budeme bojovať so všetkými našimi ľuďmi," povedal hovorca Hamasu Fauzí Barhúm. Ozbrojenci z Gazy pravidelne vystreľujú rakety na Izrael. Izraelské sily podnikajú nálety na enklávu, z ktorej boli pred dvoma rokmi stiahnutí izraelskí vojaci i osadníci. Izrael, ktorý udržuje prísnu kontrolu vzdušných, pozemných i námorných hraníc Gazy, doteraz spoliehal na cielené údery namiesto rozsiahlej ofenzívy, ktorá by mohla priniesť tažké straty na oboch stranách.

Avšak sily Hamasu na seba privolávajú odvetu po útokoch z minulého týždňa. Bojovníci z frakcie spojených s Hamasem sa začali pripravovať na možnú inváziu už pred niekoľkými dňami. Súčasťou výcviku bola streľba a nočné rozmiestňovanie výbušnin, ktoré boli druhý deň ráno zneškodnené. Bezpečnostné opatrenia posilnili pred stredajšou bezpečnostnou schôdzou izraelskej vlády."Máme na svojej strane boha a boh je väčší než Izrael a Amerika," povedal Abú Ahmed, hovorca ozbrojeného krídla radikálneho hnutia Islámsky džihád, ktoré sa prihlásilo k raketovému útoku z minulého týždňa.

"Prinútime ich čeliť smrti," dodal. Niektorí obyvatelia Gazy hovoria, že konfrontácia s Izraelom by mohla zmierniť napätie medzi Hamasom a Fatahom a donútiť ich, aby sa spojili v boji so spoločným nepriateľom. Abu Sair, hovorca Brigády mučeníkov od Al-Aksá, povedal, že všetky skupiny by sa mali spojiť proti Izraelu, pretože "nepriateľská paľba nerobí rozdiely medzi Hamasom a Fatahom".

S tým súhlasí aj prívrženec Fatahu Ali, ktorý odmietol zverejniť svoje celé meno. "Vojna s Izraelom by mohla zastaviť, alebo prinajmenšom odsunúť vnútorné konflikty," myslí si. Okamžité známky zmierenia napätia medzi Hamasom a Fatahom ale zatiaľ neprišli. Islamisti totiž obvinili svojich rivalov z niekoľkých bombových útokov proti svojmu veliteľstvu v Gaze a obvinili čelných predstaviteľov Fatahu zo spiknutia s Izraelom.

Dvoch členov Hamasu zranili neznámi strelci v utečeneckom tábore v Gaze, tvrdí Hamas a svedkovia incidentu. Nikto sa síce zatiaľ neprihlásil k zodpovednosti, ale Hamas podľa miestnych po incidente zadržal niekoľko desiatok prívržencov Fatahu. Politický analytik z Gazy Haní Habíb preto pochybuje, že by izraelský útok ukončil nepriateľstvom palestinských frakcí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy