Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Odporcovia Temelína odovzdali protestný list kancelárovi
Zdielať na
Zahraničie

Odporcovia Temelína odovzdali protestný list kancelárovi

Zdroj: SITA/AP Photo/CTK, David Veis

Doterajší priebeh rokovaní komisie podľa aktivistov ukazuje, že komisia problémy v najlepšom prípade prikrášľuje, ale nerieši.

Rakúski odporcovia českej jadrovej elektrárne Temelín odovzdali dnes protestný list, v ktorom vyjadrili nespokojnosť s doterajším priebehom rokovaní  medziparlamentnej komisie pre bezpečnosť Temelína.

Komisia sa tento týždeň stretla na svojom druhom zasadnutí, ktoré podľa oboch strán dosiahlo významný pokrok. Protitemelínski aktivisti však nie sú spokojní, pretože najdôležitejšie body zostali otvorené. Zároveň obviňujú predsedu rakúskej časti komisie Albrechta Konecného, že ustúpil zo svojich predchádzajúcich názorov a "nechal sa odbiť drobnosťami". Potom protestovali hlavne proti tomu, že komisia neriešila právnu povahu takzvaných dohôd z Melku, pretože bolo vopred známe, že tento bod na programe viedenského rokovania nie je.

Taktiež mu v liste pripomínajú požiadavku na uznanie medzinárodne právnej záväznosti melckých dohôd českou stranou a sľub, že počas stretnutia komisie prerušia hraničné blokády. Nehrozia im obnovením, ale uvádzajú, že "prerušenie blokád malo umožniť konštruktívny dialóg zameraný na riešenie  problémov".

"My sme svoju časť dohody splnili. Doterajší priebeh rokovaní komisie však jasne ukazuje, že komisia problémy v najlepšom prípade prikrášľuje, ale nerieši," tvrdia aktivisti. V závere listu autori pripomínajú, že v roku 1999 im na tom istom mieste vtedajší kancelár Viktor Klima sľúbil, že Temelín bude uzavretý.

Komisia sa na svojej schôdzke zaoberala technickými otázkami, ku ktorým sa detailne vyjadrovali experti oboch strán a potom odpovedali na otázky politikov. Strany sa dohodli na dodatočnom predložení podkladov, upresnení dokumentov, prípadne na dodatočných expertných konzultáciách k niektorým bodom.

Rokovanie komisie opustili dvaja členovia Slobodných (FPÖ) Norbert Hofer a Werner Neubauer po spore medzi nimi a predsedom rakúskej časti komisie Albrechtom Konecnym. Ten vraj vylúčil ich údajného experta, popredného protitemelínského aktivistu. Ďalšia schôdzka by sa mala uskutočniť 17. decembra v Českých Budejoviciach.

Zdielať na

Najčítanejšie správy