Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Jim Carrey podporil mjanmarských mníchov
Zdielať na
Zahraničie

Jim Carrey podporil mjanmarských mníchov

Zdroj: SITA

Hviezda Hollywoodu komik Jim Carrey sa rozhodol podporiť mjanmarských mníchov protestujúcich proti vojenskému režimu.

Hviezda Hollywoodu komik Jim Carrey sa rozhodol podporiť mjanmarských mníchov protestujúcich proti vojenskému režimu. Carrey vyzval Organizáciu spojených národov (OSN), aby sa začala situáciou v krajine zaoberať. K výzve pripojil aj petíciu hviezd ako sú Anjelica Huston, Jennifer Aniston, Dustin Hoffman a Susan Sarandon.

Asi tisíc mjanmarských budhistických mníchov pochodovalo vo štvrtok ulicami najväčšieho mesta Rangún v pokračujúcom proteste proti vláde vojenskej junty. Mníchov počas pochodu od pagody Shwedagon k pagode Sule chránila živá ľudská reťaz asi tisícky prizerajúcich sa občanov.

Uniformované bezpečnostné hliadky nebolo vidieť, na pochod však dozerali desiatky tajných v civilnom oblečení. Pokojné protesty mníchov pokračujú v Mjanmarsku už tretí deň. Pochody nadväzujú na augustové demonštrácie a občianske nepokoje proti radikálnemu zvýšeniu cien palív a proti politike junty spôsobujúcej utrpenie obyvateľstva.

Stovky mníchov s vyholenými hlavami zahalení v oranžových a červených látkach a spievajúci nábožné piesne už tretí deň vyjadrujú pochodmi po krajine odpor voči politike junty, ktorá sa v Mjanmarsku ujala moci v roku 1962. Mnísi síce svoj nesúhlas s vládou nevyjadrujú verbálne, ich odkaz je však pre občanov Mjanmarska jednoznačný. Budhistickí mnísi totiž za normálnych okolností vychádzajú z kláštorov len v malých skupinkách alebo jednotlivo s miskami na drobné, ktoré si vyžobrú. Almužnu od vojakov a ich rodín neberú, čo je pre juntu dosť urážajúce.

Najväčšie protesty od nástupu junty k moci sa začali 19. augusta po zvýšení cien palív o 500 percent. Polícia vtedy zadržala niekoľko sto aktivistov. Mníchov prvotne nahnevalo zbitie niekoľkých ich bratov na jednej z demonštrácií, pričom od junty požadovali ospravedlnenie. Vládni predstavitelia mlčali, takže mnísi v utorok odštartovali pokojné protesty. Mníšske protesty v Mjanmarsku majú dlhú históriu. Mnísi stáli na čele odboja proti britských kolonistom a neskôr viackrát aj proti vojenskej junte.

Zdielať na

Najčítanejšie správy