Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tajfún si vyžiadal v Číne deväť obetí
Zdielať na
Zahraničie

Tajfún si vyžiadal v Číne deväť obetí

Zdroj: AP Photo/Xinhua, Huang Shengang

Tajfún Wipha sa presunul nad východočínsku provinciu Šan-tung. Podľa predpovedí bude postupovať cez Žlté more ku Kórejskému poloostrovu.

Tajfún Wipha, ktorý v stredu zasiahol oblasť Šanghaja, si podľa najnovšej bilancie vyžiadal na čínskom území deväť mŕtvych a troch nezvestných. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním na čínske mediálne zdroje.

Päť osôb sa stalo obeťami zosuvu pôdy v dôsledku prívalových dažďov v provincii Če-ťiang, susediacej so Šanghajom, ďalších dvoch ľudí zabil elektrický prúd, keď sa snažili zabezpečiť pred živlom svoje domy v provincii Ťiang-su, uviedla dnes agentúra Nová Čína.    

Medzi obete patrí aj jeden muž zo Šanghaja, ktorý šliapol do kaluže a zabil ho elektrický prúd zo strhnutého drôtu elektrického napätia a stavebný robotník z Tchaj-wanu, ktorého víchor zhodil z lešenia. Už včera tajfún Wipha zoslabol na tropickú búrku, ktorá sa dnes presunula nad východočínsku provinciu Šan-tung. Podľa predpovedí má búrka ďalej postupovať cez Žlté more ku Kórejskému poloostrovu.    

V dvadsaťmiliónovom Šanghaji boli preventívne zatvorené školy, nepremávali trajekty a nefungovalo ani iné dopravné spojenie, mesto ale nakoniec vážnejšie poškodené nebolo. V iných častiach Číny Wipha zničila tisíce domov a prerušila dodávky elektriny pre vyše sto miest a obcí. Predbežné odhady hovoria o škodách vo výške 638 miliónov dolárov.    

Z pobrežných a zatopených oblastí a z nepríliš bezpečných domov v Šanghaji a ďalších postihnutých miest bolo kvôli tajfúnu evakuovaných celkom 2,7 milióna ľudí. 

Zdielať na

Najčítanejšie správy