Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zastavili aktívne pátranie po Fossettovi
Zdielať na
Zahraničie

Zastavili aktívne pátranie po Fossettovi

Zdroj: Phil Romans

Nikto sa nevzdáva nádeje, že dobrodruh, ktorý ako prvý obletel Zem v balóne, ešte žije.

Americké úrady zastavili aktívne hľadanie zmiznutého amerického dobrodruha Steva Fossetta. Letecké hliadky však zostanú v pohotovosti, aby mohli prípadne vyraziť na možné miesto havárie.

Fossetta, ktorý ako prvý človek obletel sám Zem v balóne bez zastávky, videli naposledy 3. septembra. Vydal sa v jednomotorovom lietadle zo súkromného letiska v Nevade na prieskumný let, ktorý mal trvať maximálne tri hodiny. Údajne mal so sebou len jednu fľašu vody.

Záchranári už prehľadali vyše 52 tisíc kilometrov štvorcových. Pri pátraní, ktoré stálo okolo 600 tisíc dolárov (11,9 milióna korún), sa našlo sedem rôznych starých trosiek malých lietadiel, ale nie Fossettovo.

Podľa hovorcu nevadského úradu pre bezpečnosť Chucka Allena úrady stále dúfajú, že Fossett ešte môže žiť. "Nikto sa nevzdáva nadeje. Hľadanie bude pokračovať, ale v obmedzenej miere," vysvetlil Allen. Úrady podľa neho čoskoro upresnia, koľko a aké typy lietadiel nechajú v zálohe pre ďalšie pátranie po Fossettovi.

Tento dobrodruh sa narodil v roku 1944 v Kalifornii a je držiteľom 116 rekordov v balónoch, lietadlách, lodiach a ďalších strojoch. Raz už počas svojej výpravy zmizol, ale nakoniec sa našiel. .

Zdielať na

Najčítanejšie správy