Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Členstvo Tchaj-wanu v OSN sa opäť nebude prejednávať
Zdielať na

Členstvo Tchaj-wanu v OSN sa opäť nebude prejednávať

Zdroj: S. Zachko

Tchaj-wan sa usiluje o vstup bez úspechu od roku 1993, a to najmä kvôli odporu Číny, ktorá vidí v prípadnom prijatí ostrova za člena OSN krok k jeho nezávislosti.

Valné zhromaždenie OSN už pätnásty raz za sebou zablokovalo žiadosť Tchaj-wanu o členstvo v Organizácii spojených národov. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním na diplomatické zdroje. Tchaj-wan sa usiluje o vstup bez úspechu od roku 1993, a to najmä kvôli odporu Číny, ktorá vidí v prípadnom prijatí ostrova za člena OSN krok k jeho nezávislosti.

Valné zhromaždenie OSN odmietlo zaradiť návrh zastúpenia a účasti Tchaj-wanu ako štátu v OSN na program svojho 62. zasadania, ktoré bolo oficiálne zahájené v utorok. Riadiaci výbor, ktorý koordinuje činnosť a program zasadania, vyniesol toto rozhodnutie dnes za zavretými dverami. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun už v utorok prehlásil, že je po právnej stránke pre jeho úrad nemožné žiadosť Tchaj-wanu o členstvo v OSN prijať, aj keď túto otázku dôkladne zvažoval. Odvolal sa na rezolúciu z roku 1971, ktorá uznáva Čínsku ľudovou republiku "ako jediného reprezentanta Číny v OSN".

Peking považuje Tchaj-wan, žijúci vlastným životom od konca štyridsiatych, za svoju odpadlícku provinciu a hrozí jej v prípade vyhlásenia nezávislosti útokom. Tento rok tchajpejskí politici prvýkrát žiadali o členstvo ostrova v OSN pod názvom Tchaj-wan, namiesto oficiálneho názvu Čínska republika. Tchajwanský prezident Čen Šuej-pien tiež naplánoval na marec budúceho roku na ostrove referendum o členstve Tchaj-wanu v OSN, čo ďalej zvýšilo napätie vo vzťahoch s Čínou a vyvolalo nepokoj tiež vo Washingtone, ktorý síce zostáva najdôležitejším spojencom Tchaj-wanu, oficiálne však súhlasí s politikou jednej Číny.

Najčítanejšie správy