Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Česko má šancu na stovky miliárd z európskych fondov
Zdielať na

Česko má šancu na stovky miliárd z európskych fondov

Zdroj: Jope

Ministerstvo pre miestny rozvoj, ktoré má problematiku čerpania peňazí z EÚ na starosť, uisťuje, že ČR je pripravená. Opozičná ČSSD naopak už skôr varovala, že ČR tohto roku žiadne peniaze nezíska.

Do Českej republiky už pritiekli najmenej dve desiatky miliárd korún z európskych fondov. Ďalších takmer tri štvrte bilióna korún je pripravených, ich získanie ale nie je samozrejmosťou. Ministerstvo pre miestny rozvoj, ktoré má problematiku čerpania peňazí z EÚ na starosti, uisťuje, že ČR je pripravená. Opozičná ČSSD naopak už skôr varovala, že ČR tohto roku žiadne peniaze nezíska.

Česká republika môže v období 2007 až 2013 čerpať z fondov EÚ približne 26,7 miliárd eur, teda asi 731 miliárd českých korún pri súčasnom kurze. Česko pripravilo 24 operačných programov, celkom ich ale bude môcť využiť ešte o dva viac. Ide o sieťové programy ESPON 2013 a INTERACT II. Programy sú dokumenty, ktoré spracovávajú jednotlivé krajiny pre rôzne regióny či odvetvia. V nich musia okrem iného uviesť, čo je ich cieľom, prečo sú vlastne potrebné, na aké projekty sa zameriavajú a kto bude príjemcom peňazí. Podľa jednotlivého programu sa potom o peniaze môžu uchádzať záujemci: obce, kraje, neziskové organizácie, ale i podnikatelia a ďalší.

Každý program má svoj riadiaci orgán, ktorý zaň zodpovedá a dohliada na dodržovanie pravidiel. Ide buď o ministerstvá alebo o regionálne rady u regionálnych programov, o tom rozhoduje vláda. Každý región v ČR má svoj operačný program. Tých je celkom osem, pretože nekopírujú rozdelenie podľa krajov, ale ide o takzvané regióny súdržnosti NUTS II, ktoré zahŕňajú tiež viac krajov naraz: napríklad región Juhozápad predstavuje dokopy Juhočeský a Plzeňský kraj.

Peniaze na programy pôjdú z troch fondov: Európskeho fondu pre regionálny rozvoj, Európskeho sociálneho fondu a Fondu súdržnosti. Fondy majú slúžiť hlavne k tomu, aby pomáhali znižovať rozdiely medzi jednotlivými členskými krajinami a ich regiónmi. Peniaze z nich môžu ísť napríklad na výstavbu a opravy diaľníc a železníc, budovanie čistiarní odpadových vôd, budovanie cyklistických trás alebo napríklad na kurzy pre nezamestnaných.

Každá členská krajina musí vypracovať takzvaný Národný strategický referenčný rámec, čo je základný dokument pre využívanie fondov. V ňom popíše priority, na ktoré chce peniaze využiť, mechanizmus ich čerpania i vytvorené operačné programy. Tento dokument musí ešte schváliť Európska komisia; český rámec schválila tohto roku 27. júla. Česká vláda ho prijala 28. februára. V Bruseli sa však stretol s kritikou, pretože podľa komisie bol príliš zložitý a obsahoval mnoho operačných programov.

Ministerstvo pre miestny rozvoj pripravilo pre záujemcov takzvanú unifikovanú žiadosť, čo je formulár prístupný cez webové stránky. Jeho prostredníctvom sa môžu uchádzať o peniaze zo všetkých programov. Niektoré programy však ešte nie sú schválené. Podľa ministra pre miestny rozvoj Jiřího Čunka sa ale žiadatelia majú pripravovať už teraz.

V predchádzajúcom období v rokoch 2004 až 2006 bolo pre ČR určených celkom 52 miliárd korún. Zatiaľ z nich ČR vyčerpala necelú polovicu, do konca júna to bolo asi 20,5 miliárd korún. Zvyšok peňazí môže vyčerpať do konca budúceho roka.

Najčítanejšie správy