Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
CIA zakázala pri výsluchoch kontroverznú techniku
Zdielať na

CIA zakázala pri výsluchoch kontroverznú techniku

Podezrivému ležiacemu na naklonenej doske hlavou dole sa zakryje tvár, ktorá sa polieva vodou. To u každého behom pár minút vyvolá pocit, že sa topí. Okrem prípadného psychického šoku však táto technika nezanecháva fyzické následky.

Americká ústredná spravodajská služba (CIA) zakázala kontroverznú metódu výsluchu, pri ktorej sa podozrivému leje na zakrytú tvár voda a vyvoláva sa uňho dojem, že sa topí. V piatok to uviedla americká televízia ABC. Podľa nej šéf CIA Michael Hayden zakázal túto techniku už minulý rok na doporučenie svojho námestníka Steva Kappesa a so súhlasom Bieleho domu. Hovorca tajnej služby Mark Mansfield odmietol správu komentovať s tým, že CIA sa nikdy nevyjadruje k svojim metódam výsluchu. Zdôraznil len, že boli a sú legálne.

Prezident George Bush v júli vydal nariadenie, podľa ktorého sa agenti CIA pri výsluchoch musia riadiť ženevskými konvenciami o mučení. Bush pritom pred piatimi rokmi rozhodol, že na podozrivých členov teroristickej siete Al-Káida a afghánskeho extrémistického hnutia Taliban sa tieto konvencie nevzťahujú.

Pri zmienenej procedúre sa podozrivému ležiacemu na naklonenej doske hlavou dole zakryje tvár, ktorá sa polieva vodou. To u každého behom pár minút vyvolá pocit, že sa topí. Okrem prípadného psychického šoku však táto technika nezanecháva fyzické následky. Rada skupín na ochranu ľudských práv, ale i niektorí americkí politici, vrátane republikánskeho prezidentského kandidáta Johna McCaina, ju považujú za mučenie. Americká armáda zakázala práve pred rokom "simulované topenie" a ďalších sedem kontroverzných techník výsluchu, vrátane predstieraných popráv. CIA sa však pri výsluchoch riadi inými pravidlami.

Najčítanejšie správy