Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Al-Káida v Iraku hrozí zabitím sunnitských predstaviteľov
Zdielať na

Al-Káida v Iraku hrozí zabitím sunnitských predstaviteľov

Zdroj: wikipedia.org

Vytvorili sme zvláštne bezpečnostné výbory, ktoré budú hľadať a zabíjať kmeňových predstaviteľov, zradcov, ktorí pošpinili povesť skutočných kmeňov tým, že slúžia cudzím vojakom a vláde premiéra Núrího Málikího, uvádza sa prehlásenie tzv. Islamistického štátu.

Zabíjaním sunnitských kmeňových vodcov, ktorí spolupracujú s irackou vládou a s americkými koaličnými jednotkami dnes pohrozila hlavná odnož teroristickej siete Al-Káida v Iraku. Oznámila to agentúra AP. Zároveň sa objavila výzva predstaviteľa Al-Káidy k zabitiu švédskeho karikaturistu, autora kresby proroka Mohameda so psím telom, ktorá vyšla v auguste vo švédskych médiách. Pohrozil tiež útokmi veľkým švédskym spoločnostiam.

"Vieme, ako ich donútiť odvolať a ospravedlniť sa, a keď tak nespravia, môžu očakávať naše údery na svoju ekonomiku a veľké spoločnosti ako Ericsson, Volvo, Ikea," prehlásil podľa agentúry Reuters.

"Vytvorili sme zvláštne bezpečnostné výbory, ktoré budú hľadať a zabíjať kmeňových predstaviteľov, zradcov, ktorí pošpinili povesť skutočných kmeňov tým, že slúžia cudzím vojakom a vláde premiéra Núrího Málikího," uvádza prehlásenie tzv. Islamského štátu v Iraku zverejnené na islamistických internetových stránkach, v ktorých sa skupina zároveň prihlásila k vražde sunnitského predstaviteľa Abdas Sattára abú Riši.

Vo štvrtok ho zavraždili členovia irackej Al-Káidy neďaleko jeho domu v Ramádí. Riša patril k najbližším spojencom USA v boji proti islamským radikálom. V ďalšom prehlásení, ktoré vo forme audionahrávky nahovoril vodca Islamského štátu abú Umar Bagdádí, oznámila skupina novú ofenzívu behom ramadánu, moslimského pôstného mesiaca, ktorý začal tento týždeň. Ofenzíva má uctiť pamiatku vodcu Al-Káidy v Iraku Abú Músy Zarkávího, ktorý bol zabitý v júni minulého roka pri americkom nálete.

Bagdádí zároveň ponúkol peňažnú odmenu za zavraždenie švédskeho kresliča, ktorý pred časom nakreslil obrázky považované za urážku islámu. "Vyzývame k vražde kresliča Larsa Vilksa, ktorý sa opovážil uraziť nášho Proroka a ponúkame počas tohto štedrého mesiaca ramadána odmenu 100.000 dolárov tomu, kto tohto zločinca zabije," povedal Bagdádí.

Hovorca švédskeho premiéra odmietol vec komentovať s tým, že ide o záležitosť polície. Švédska polícia oznámila, že pokiaľ ide o hrozbu, prijala zodpovedajúce ochranné opatrenie, ktoré však nešpecifikovala. Podľa švédskej agentúry TT je kreslič v zahraničí a je v poriadku.

Kresba v lete pobúrila moslimské krajiny vrátane Pakistanu, Afghanistanu alebo Iránu. Švédska moslimská rada, jedna z najväčších moslimských organizácií vo Švédsku ale dnes Bagdádího hrozby odmietla: "Neprijímame ani zločiny, ani porušovanie práva kohokoľvek na bezpečný život a rešpekt pri zachádzaní," uviedla organizácia v prehlásení.

Ešte o 50.000 dolárov vyššia by bola odmena, keby bol Vilks "podrezaný ako jahňa" a ďalších 50.000 dolárov ponúkol Bagdádí za hlavu šéfredaktora švédskych novín Nerikes Allehanda, ktorý kresbu proroka Mohameda so psím telom tohto roku v auguste vydal.

Najčítanejšie správy