Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Proti služobnému zákonu demonštruje v Prahe približne 200 policajtov
Zdielať na

Proti služobnému zákonu demonštruje v Prahe približne 200 policajtov

Nespokojným zamestnancom bezpečnostných zložiek najviac vadí, že musia odpracovať prvých 150 nadčasových hodín zadarmo. Kritizujú tiež údajné porušovanie veľa ďalších práv príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Asi dvesto policajtov a ďalších zamestnancov bezpečnostných zložiek sa dnes zišlo na pražskom Staromestskom námestí, aby vyjadrili nesúhlas s novým služobným zákonom. Akciu zvolali policajní odborári z Únie bezpečnostných zborov (UBS), ktorí pôvodne počítali až s niekoľkotisícovou účasťou. Predseda UBS Miloš Plechatý novinárom povedal, že účasť by bola vyššia, keby neboli niektorí policajti prevelení na dopravnobezpečnostnú akciu a nemuseli dohliadať na poriadok v súvislosti s večerným futbalovým stretnutím Slavia Praha - Baník Ostrava.

Zhromaždení policajti sa vydali zo Staromestského námestia pred úrad vlády, kde prečítali prehlásenie. Nespokojným zamestnancom bezpečnostných zložiek najviac vadí, že musia odpracovať prvých 150 nadčasových hodín zadarmo. Kritizujú tiež údajné porušovanie veľa ďalších práv príslušníkov bezpečnostných zložiek. Rada policajtov si po zavedení nového služobného zákona sťažovala i na to, že kvôli zmeneným pravidlám berú menej peňazí než to bolo skôr.

Minister vnútra Ivan Langer (ODS) ale normu háji, na tlačovej konferencii začiatkom septembra povedal, že 94 percentám policajtov platy vzrástli. Na dnešnú demonštráciu dorazili okrem iného aj tieňový minister vnútra za ČSSD František Bublan a predseda bezpečnostnej komisie ČSSD Jeronym Tejc.  Bublan novinárom povedal, že s výhradami kritikov zákona súhlasí a že už podal návrh na zrušenie sporného ustanovenia o 150 nadčasových hodinách.

Pred sídlom kabinetu účastníci demonštrácie prečítali prehlásenie, ktoré na mieste odovzdali prítomnému Bublanovi (ČSSD). Ten sľúbil, že ho postúpi ministrovi vnútra Ivanovi Langrovi (ODS), ktorého dnes nespokojní policajti v prejavoch na zhromaždení často kritizovali. Potom sa policajti v pokoji rozišli.

Nový zákon priniesl nielen policajtom, ale všetkým príslušníkom bezpečnostných zborov, teda i hasičom a dozorcom vo väzniciach, mnoho zmien. Celkom ide o približne 72.000 ľudí. Nejväčšiu časť tvoria policajti, ktorých je asi 47.000. Boli im síce plošne zvýšené platy, na druhej strane prišli o príplatok za prácu počas sviatkov, víkendov a za nočné služby. Nárok na vysoký výsluhový príplatok teraz majú iba dlho slúžiaci policajti.

Ministerstvo vnútra a zástupci odborov sa však v auguste zhodli na tom, že služobný zákon za tohtoročný prvý polrok ukazuje pozitívny trend. UBS chce ale byť radikálnejší než "veľké" policajné odbory, ktorých vedenie s dnešnou protestnou akciou nesúhlasí.

Najčítanejšie správy