Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pietami si dnes USA pripomínajú obete útokov z 11. septembra 2001
Zdielať na
Zahraničie

Pietami si dnes USA pripomínajú obete útokov z 11. septembra 2001

Zdroj: David Shapinsky

Na pietnej spomienke sa zúčastnia aj demokratka Hillary Clintonová a republikán Rudolph Giuliani, kandidáti na kreslo prezidenta. Zúčastnení sa boja politického zneužitia.

Spojené štáty si dnes pripomínajú 6. výročie teroristických útokov na New York a Washington, pri ktorých zomrelo takmer 3000 nevinných ľudí. Vodca fundamentalistickej islamskej siete Al-Káida Usáma bin Ladin i po šiestich rokoch pátrania zostáva nepotrestaný a Američanom sa vyhráža ďalšími atentátmi.

Pietna ceremónia sa dnes v New Yorku po prvýkrát nebude konať na mieste bývalého Svetového obchodného strediska, ktorého dva mrakodrapy sa 11. septembra 2001 zrútili po náraze teroristami unesených lietadiel. Tradičné čítanie mien obetí bolo preložené do neďalekého Zuccottiho parku, pretože na pôvodnom zhorenisku sa začínajú stavať nové budovy a pamätník.

Na dno jamy známej ako Ground Zero budú moci zísť iba príbuzní   obetí, aby tam ako v predchádzajúcich rokoch položili kvetiny. Mená obetí tento rok prečítajú hasiči, policajti, záchranári a ďalší ľudia, ktorí ako prví prišli  na miesto nešťastia.
Medzi oficiálnymi hosťami sa očakávajú mimo iných uchádzači o nomináciu do prezidentských volieb, demokratka Hillary Clintonová a republikán Rudolph Giuliani. Niektorí pozostalí nad tým vyslovili znepokojenie, pretože sa obávajú, aby účasť na tryzne nezneužili pre politický prospech.

Pietna spomienka sa dnes uskutoční aj vo washingtonskom Pentagone, do ktorého narazilo tretie unesené lietadlo a v Shanksville v Pensylvánii, kde sa zrútilo štvrté lietadlo.

Zdielať na

Najčítanejšie správy