Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Turecká polícia zmarila útok v Ankare, útoky hrozia aj Nemecku
Zdielať na
Zahraničie

Turecká polícia zmarila útok v Ankare, útoky hrozia aj Nemecku

V Nemecku sa v pondelok vyhrážal neznámy muž útokom na americkú leteckú základňu Spangdahlem v západnom Nemecku.

Turecká polícia oznámila, že sa jej dnes podarilo zmariť pumový útok v centre Ankary. Vozidlo naplnené výbušninami našli špeciálne vycvičené psy v garážach potom, čo polícia posilnila bezpečnostné opatrenia v súvislosti s dnešným výročím teroristických atentátov z 11. septembra. Bombové hrozby sú hlásené aj z ďalších krajín, napríklad z Nemecka.

 Ankarský guvernér Kemal Önal uviedol, že v dodávke, ktorá bola zaparkovaná v niekoľkoposchodovej garáži v husto osídlenej obytnej štvrti a mala falošnú poznávaciu značku, bolo uložené veľké množstvo výbušnín. Polícia oblasť uzavrela, nechala preventívne evakuovať domy v okolí garáže a nariadila vraj rušenie signálu mobilných telefónov, aby nebolo možné bombu odpáliť na diaľku. Boli tiež nasadené tímy hasičov a sanitiek a na zneškodnenie bomby pyrotechnici.

"Vďaka dôkladnej práci polície bola odvrátená možná katastrofa," povedal Önal novinárom na mieste. "Zatiaľ sa nedá povedať, kto za tým stojí, ale bomba bola veľká a nechcem ani pomyslieť na to, čo sa mohlo stať, keby explodovala," dodal.

"Ankarská polícia urobila opatrenia pretože 11. a 12. septembrer sú obzvlášť citlivé dni. Ako viete, polícia zasiahla, lebo policajné psy reagovali na dodávku v štvrti Kurtulus. Po tom, čo sme zistili, že tam sú bomby, ankarská polícia urobila opatrenia. Pyrotechnici stále pracujú na zneškodnení bomby. Možná katastrófa bola odvrátená vďaka úsiliu polície."

Turecko zažilo v posledných rokoch niekoľko pumových útokov. V roku 2003 samovražední atentátnici spojení s Al-Kájdou zabili pri atentátoch namierených proti dvom synagógam, britskému konzulátu a britské banke v Istanbule podľa bilancie agentúry AFP 63 ľudí a ďalších 600 zranili.

Už v pondelok večer hrozil útokom na americkú leteckú základňu Spangdahlem v západnom Nemecku anonym, informovala dnes nemecká polícia. v krajine preto sprísnili bezpečnostné opatrenia.

Muž, ktorý hovoril nemecky asi s ruským či tureckým prízvukom, volal na verejné číslo základne. Vyhlásil, že komplex napadne minimálne so štyrmi svojimi komplicmi, a podľa policajného vyhlásenia spomenul tiež slovo "bomby".

Americká armáda okamžite o telefonáte informovala nemeckú políciu, ktorá prijala "neodkladné opatrenia na ochranu leteckej základne", dodáva sa v komuniké. Policajný hovorca Reinhard Rothgerber uviedol, že tieto opatrenia zostávajú dnes v platnosti a že sa polícia snaží neznámeho volajúceho vypátrať.

Minulý týždeň boli v Nemecku zadržaní traja muži s podozrením, že chystali rozsiahle teroristické útoky proti americkým cieľom v krajine. Medzi ich možnými cieľmi boli uvádzané napríklad vojenské základne Spojených štátov na území Nemecka a letisko.

Tiež filipínska polícia dnes oznámila, že zmarila plány moslimských radikálov zaútočiť bombami na turistické a obchodné ciele na nepokojnom juhu krajiny a zadržala pri tom sedem podozrivých.

Zatknutí boli identifikovaní ako agenti miestnej fundamentalistickej skupiny Abu Sayyafa, ktorá je napojená na sieť Al-Kájdy, a indonézkej extrémistickej organizácie Jemaah Islamiyah. Jeden zo zadržaných je hľadaný v súvislosti s únosom amerických a ďalších turistov z letoviska Dos Palmas na ostrove Palawan v roku 2001. Niekoľko rukojemníkov, vrátane dvoch Američanov, tam nakoniec prišlo o život.

Zdielať na

Najčítanejšie správy