Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Trojnásobná matka zavraždila vlastné novorodeniatko
Zdielať na
Zahraničie

Trojnásobná matka zavraždila vlastné novorodeniatko

Zdroj: Sara Jo

40 / ročná žena z Ústí nad Labem v severozápadných Čechách neďaleko hraníc s Nemeckom pôjde s definitívnou platnosťou do väzenia na desať rokov. Rozhodol o tom odvolací súd v Prahe.

Pred dvoma rokmi zavraždila Jana Brožovská svoje vlastné dieťa krátko po tom, čo sa narodilo. Krajský súd v Ústí nad Labem ju za to pred časom odsúdil na 12 rokov väzenia. Napriek úsiliu obhajoby nepovažoval konanie 40-ročnej ženy za zabitie, či dokonca nedbalostné konanie s následkom smrti, ale za vraždu.

Odvolací súd v českej metropole potvrdil, že krajský súd rozhodol v meritu veci správne. „Krajský súd neurobil žiadnu chybu, keď jednanie obžalovanej posúdil ako trestný čin,“ povedal po vynesení nového rozsudku predseda odvolacieho senátu Martin Zelenka. Aj podľa neho skutočne v tomto prípade ide o vraždu.

Napriek tomu posúdil odvolací senát vinu obžalovanej miernejšie a znížil pôvodný rozsudok o dva roky. J. Brožovská tak pôjde za mreže „len“ na desať rokov. Proti tomuto rozhodnutiu už v Česku neexistuje možnosť riadneho opravného prostriedku. Jedinou šancou trojnásobnej matky je podať dovolanie na Najvyšší súd ČR ako mimoriadny opravný prostriedok. Nezdá sa však pravdepodobné, že by jej tento krok mohol pomôcť k oslobodeniu napriek tomu, že je matkou troch detí.

Jej manžel si už ďalšie dieťa neželal a preto Jana Brožovská štvrté tehotenstvo tajila. Po celý čas o ňom nikto v rodine nevedel. Predminulý rok v novembri sa priblížil termín pôrodu, ale Brožovská lekársku pomoc nevyhladala. Porodila doma vo vani vo svojom byte v štvrti známej ako Krásne Březno. Na svet priviedla zdravé dieťa.

Potom veľmi amatérskym spôsobom prerušila pupočnú šnúru, ktorú len nedbalo omotala obväzom. V dôsledku toho chlapec žil len 15 až 20 minút a potom vykrvácal. Mŕtve telíčko jeho matka schovala do koša na bielizeň a zakryla ručníkom.

Zdielať na

Najčítanejšie správy