Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Európania sa zapoja do aktivít proti automobilovej doprave
Zdielať na
Zahraničie

Európania sa zapoja do aktivít proti automobilovej doprave

Zdroj: Jim Callender

Do Európskeho týždňa mobility sa tento rok zapojí rôznymi aktivitami aj mesto Žilina.

Od 17. do 23. septembra sa uskutoční Európsky týždeň mobility, ktorý prispeje k diskusii o potrebe zmeny v správaní, predovšetkým pokiaľ ide o využívanie osobných áut. Zmyslom iniciatívy však nie je komplikovať život vodičom automobilov, ale zlepšovať možnosti mobility a zvyšovať kvalitu mestského života všetkých obyvateľov.

V EÚ začal Európsky týždeň mobility v roku 2002 s politickou podporou Európskej komisie prostredníctvom svojho Generálneho riaditeľstva pre životné prostredie. Na európskej úrovni sa na koordinácii kampane podieľajú tri siete európskych miest. Oficiálnymi účastníkmi týždňa mobility sú miestne orgány - iniciatíva je otvorená pre všetky mestá a obce, ktoré podpisom Európskej charty vyjadria súhlas s hlavnými zásadami Európskeho týždňa mobility.

Tento rok sa k inciatíve pridá aj mesto Žilina. Osvetový, sociálno-kultúrny, odborný, vzdelávací i zábavný týždeň vznikol v spolupráci združenia Mulica, kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie, Výskumného ústavu dopravného v Žiline, Žilinskej univerzity, Mesta Žilina, Žilinského samosprávneho kraja spolu s desiatkou ďalších partnerov. Pre obyvateľov mesta je pripravených viacero väčších a menších akcií a aktivít.

Informačná kampaň prepája ekologické, ekonomické a sociálne dopady automobilizmu, verejný výskum skúmajúci dopravné zvyklosti obyvateľov a názory na dopravu v Žiline. V rámci týždňa sa uskutočnia diskusie, prednášky, konferencia, workshopy, pouličné happeningy, ekologický festival, divadelné predstavenia, hudobné produkcie, filmové premietania. Realizujú sa konkrétne príklady mobility, návrhy.

Zdielať na

Najčítanejšie správy