Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Španielsko čiastočne prevezme kontrolu nad Katalánskom. V uliciach protestujú tisícky ľudí
Zdielať na

Španielsko čiastočne prevezme kontrolu nad Katalánskom. V uliciach protestujú tisícky ľudí

Archívna reportáž

BARCELONA / Španielska vláda čiastočne prevezme kontrolu nad doposiaľ autonómnym Katalánskom s cieľom obnoviť tam ústavný poriadok a usporiadať nové voľby do tamojšieho regionálneho parlamentu. V Barcelone a v ďalších katalánskych mestách sa očakávajú masové demonštrácie proti uväzneniu dvoch vodcov separatistických organizácií, a to bez ohľadu na to, čo Rajoy oznámi.

Rachoy odobral právomoci regionálnym predstaviteľom Katalánska. Ich kompetencie by mali dočasne prevziať ministri centrálnej španielskej vlády. Odmedzenie autonómie Katalánska bude musieť schváliť španielsky parlament. V tom má však Rachoyova vláda väčšinu.

S podporou španielskeho Senátu, v ktorom má vládna Ľudová strana prevahu, plánuje ústredná vláda zosadiť katalánsky regionálny kabinet na čele s jeho predsedom Carlesom Puigdemontom. Podľa Rajoya chce čiastočne obmedziť pôsobnosť regionálneho parlamentu, napríklad nemenovať do jeho predsedníctva členov zosadenej vlády, ktorú nahradí nová administratíva. 

Predstavitelia španielskych strán už v piatok naznačili, že medzi prejednávanými opatreniami bude napríklad aj prevzatie kontroly nad katalánskou políciou, ďalším zásahom by mal byť rozpočet pre tamojšiu vládu či pre televíznu stanicu TV3. V hre je aj vyhlásenie predčasných volieb do katalánskeho parlamentu, ktoré by sa podľa niektorých španielskych médií konali už v januári. 

Katalánske vedenie, ktoré naďalej presadzuje vyhlásenie nezávislosti na základe neústavného referenda zo začiatku novembra, plán na obmedzenie autonómie odmieta a vyzýva Madrid k dialógu. Očakáva sa, že zverejnenie autoritatívnych krokov zo strany centrálnej vlády vyvolá medzi separatisticky orientovanou časťou katalánskej verejnosti ďalšie protesty. 

Nesúhlas s počínaním Madridu plánujú vyjadriť aj desaťtisíce Kataláncov a plánujú ju dať najavo na demonštrácii v Barcelone, ktorá bola vopred ohlásená na 17.00. "Dnešný prejav španielskeho premiéra Rajoya ma neprekvapil. Vieme, čo máme robiť, budeme brániť katalánske inštitúcie, pretože to čo vláda v Madride robí, je absolútne nedemokratické," uviedol obyvateľ Barcelony. 

Hlavným podnetom na jej zvolanie bolo pondelkové uväznenie dvoch lídrov separatistických organizácií, a to Jordiho Cuixarta a Jordiho Sáncheza. Obidvaja boli obvinení zo vzbury počas prípravy referenda. Ich priaznivci ich označujú za politických väzňov a požadujú ich prepustenie. 

Vedúci katalánski predstavitelia hovoria o štátnom prevrate a nástupe totalitarizmu. Španielsky premiér totiž zaviedol priamu správu nad autonómnym regiónom. Madrid chce teraz zostaviť prechodnú vládu, ktorá nebude zložená zo separatistov a vypísať predčasné voľby do tamojšieho parlamentu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy