Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
V Prahe uzavrú najväčšiu turistickú atrakciu
Zdielať na

V Prahe uzavrú najväčšiu turistickú atrakciu

Archívne video

PRAHA / Výmenou dosky kalendária z orloja za kópiu pokračuje rekonštrukcia veže pražskej Staromestskej radnice. V piatok sa zastavia vežné hodiny a demontujú ručičiky a hodinový stroj. Budúci štvrtok zase uzavrú vežu pre turistov až do novembra. Orloj by sa mal po opravách vrátiť do podoby z 19. storočia. Okrem neho opravia aj kaplnku a vežu, rekonštrukcia bude stáť 50 miliónov korún.

Orloj rozoberú, do pôvodného stavu vrátane mechanického pohonu s drevenými bubnami a konopnými lanami sa vráti aj stroj. Nepôvodných úprav ho zbavia aj zvonku. Očistenie a nová farba čaká ciferníky aj sochy. Pri opravách budú vychádzať zo zachovaných dobových popisov orloja. Pomalovaná bude novo aj spodná strana striešky, ktorá orloj zakrýva.

Pôvodné kalendárium sa po opravách už nevráti, vyrobia jeho repliku. V piatok 26. mája a potom od 1. júla bude uzavretá pre turistov veža. S jej znovuotvorením počíta pražský magistrát od 1. januára 2017. Minulý rok ju navštívilo viac ako 860 tisíc ľudí a bola jednou z najnavštevovanejších pražských pamiatok.

Opravujú aj interiér kaplnky vo veži. Pri demontáži oltára po odsunuté hornej dosky minulý týždeň objavili papier s poznámkami kamenára z roku 1888 o dokončení oltára s prípiskom z roku 1952 na jeho rube. "Oba texty sú písané obyčajnou ceruzkou, obsahujú krátke oznámenie. V prvom zápise o dokončení oltára, v druhom o dokončení povojnových opráv. A taktiež podpisy vtedajších majstrov kamenárov," uviedol hovorca magistrátu. Papier do útrob oltára po oprave vrátia, pribudne aj ďalší, súčasný odkaz.

Opravované časti radnice zakryjú plachtou s fotografiou radnice a orloja. Ľudia ale môžu rekonštrukciu sledovať cez internet. Na webe Prahy zriadili špeciálnu stránku, na ktorej bude prenos z webkamery namierenej na vežu radnice.

Staromestskú radnicu v Prahe založili v roku 1338. Tvorí ju komplex niekoľkých domov. V 20. storočí vypísali niekoľko architektonických súťaží na prestavbu a dostavbu radnice. Väčšina si kládla za cieľ zaplniť priestor po zbúranom novogotickom krídle. Všetky sa skončili buď bez víťazov alebo sa víťazné návrhy nikdy nepremenili na realitu.

Pražský orloj

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy