Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Turecká opozičná strana žiada zrušenie výsledkov referenda
Zdielať na

Turecká opozičná strana žiada zrušenie výsledkov referenda

ISTANBUL / Hlavná turecká opozičná strana v pondelok vyzvala na zrušenie výsledkov nedeľňajšieho referenda o ústavnej reforme. Hlasovanie a sčítanie hlasov podľa nej sprevádzali podvody. Podpredseda Ľudovej republikánskej strany (CHP) Bülent Tezcan povedal, že je strana pripravená podať sťažnosť k tureckému ústavnému súdu, ak to bude treba, potom aj na Európsky súd pre ľudské práva.

Návrh na zmenu, ktorá zásadným spôsobom posilní prezidentské právomoci, bol prijatý tesnou väčšinou: rozhodlo sa pre ňu 51,4 percenta hlasujúcich. Volebná komisia ale do výsledku nechala započítať aj lístky neoznačené oficiálnou pečiatkou.

Návrh na zmenu, ktorá zásadným spôsobom posilní prezidentské právomoci, bol prijatý tesnou väčšinou. Podľa čerstvej informácie agentúry Anadolu podporilo reformu 51,18 percenta hlasujúcich, proti bolo 48,82 percenta. Agentúra tvrdí, že otvorené boli všetky obálky s hlasmi. Volebná komisia oficiálny výsledok vyhlásiť o 11 alebo 12 dní. Do výsledku však nechala započítať aj lístky neoznačené oficiálnou pečiatkou.

Tezcan povedal, že hlasovanie aj sčítanie hlasov sprevádzali podvody a že "jediný spôsob, ako skoncovať s diskusiou o legitímnosti hlasovania a ako upokojiť ľudí, je hlasovanie zrušiť". Podľa neho je nemožné zistiť presný počet neplatných hlasov.

CHP podľa Tezcana vznesie sťažnosti k miestnym volebným úradom a k ústrednej volebnej komisii a podľa výsledku potom prípadne k ústavnému súdu alebo Európskemu súdu pre ľudské práva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy