Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Školské odbory v Nemecku odmietajú zákaz buriek u študentiek
Zdielať na

Školské odbory v Nemecku odmietajú zákaz buriek u študentiek

Zdroj: ISIFA

Nemecké školské odbory varujú pred zákazmi buriek a nikábov pre moslimské školáčky a študentky. Podľa nich by takýto krok prehĺbil izoláciu dievčat z konzervatívnych moslimských rodín od nemeckej spoločnosti. Nosenie odevov zakrývajúcich tvár pri vyučovaní odmietli v pondelok spolkovej krajiny Dolné Sasko a Porýnie-Falcko.

"Zákaz zahaľovanie je úplne zlá cesta," povedala denníku Neue Osnabrücker Zeitung Ilka Hoffmannová z vedenia školských odborov. Podľa nej je škola často jediným miestom, kde sa môžu dievčatá z konzervatívnych moslimských rodín, ktoré úplné zahaľovanie vyžadujú, stretávať s väčšinovou nemeckou spoločnosťou.

"Pri výučbe sa môže vytvoriť sebavedomie, ktoré je nutné na to, aby dievčatá napriek rodinnej tradícii dokázali odložiť závoj. Takýto transformačný proces musíme podporovať, nie mu brániť," povedala Hoffmannová.

Zároveň ale zdôraznila, že odbory považujú za neprijateľné, aby burku či nikáb nosili učiteľky. "Učiteľky fungujú ako vzor a reprezentujú štát," povedala. Podľa nemeckého práva musia byť štátne školy nábožensky neutrálne.

Zákaz buriek v školách

V pondelok súd v Dolnom Sasku zakázal moslimskej študentke účasť na vyučovaní, ak bude chodiť do školy v odeve úplne zakrýva tvár. V rovnaký deň ministerstvo školstva Porýnie-Falcko označilo burky a nikab za objektívne prekážku pre vyučovanie, pretože bráni komunikáciu medzi pedagógom a žiakom.

Debata o zákaze burek a nikáb na verejných priestranstvách sa v Nemecku vedie už dlhšiu dobu. Pre zákaz sa vyslovujú najmä bavorská Kresťanskodemokratická únia (CSU) a protiimigrantská Alternatíva pre Nemecko (AFD). Minister vnútra Thomas de Maiziére minulý týždeň uviedol, že chce na celoštátnej úrovni zakázať odevy zakrývajúce tvár pri riadení, na úradoch, v školách, vo verejných službách a na súde.

Burku či nikáb nosí vraj len zlomok moslimiek

 V Nemecku žijú asi štyri milióny moslimov, ktorí tvoria zhruba päť percent celkovej populácie. Podľa Ústrednej moslimskej rady ale burku či nikáb nosí len zlomok všetkých moslimiek. Zatiaľ posledné štúdie na tému zahaľovanie, ktorú Spolkový úrad pre migráciu a utečencov (BAMF) vykonal v roku 2009, ukázala, že dve tretiny nemeckých moslimiek nenosí na hlave ani šatku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy