Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Spoločný register ciest z a do schengenského priestoru je nutný
Zdielať na

Spoločný register ciest z a do schengenského priestoru je nutný

NEMECKO / Európa potrebuje spoločný register ciest do a zo schengenského priestoru, je presvedčená nemecká kancelárka Angela Merkel. V Nemecku chce viac kamerových systémov a modernú techniku pre sledovanie internetu.

Spoločný register je podľa kancelárky nutný, aby úrady v každej chvíli presne vedeli, kto do krajín priestoru bez vnútorných hraničných kontrol prichádza a kto priestor opúšťa. Merkel sa vyslovila tiež pre ešte lepšiu spoluprácu medzi európskymi krajinami pri výmene informácií o možnom nebezpečenstve.

V Nemecku by podľa šéfky spolkovej vlády mali bezpečnostné zložky dostať širšie právomoci. "Ide okrem iného o možnosti lepšej kontroly internetu a sociálnych sietí," podotkla Merkel, podľa ktorej musí používaná technika aj prostriedky zodpovedať dobe. Je tiež pre posilnenie kamerových systémov na verejných miestach.

Zrušenie dvojitého občianstva

S tým počíta aj nedávno zverejnený balík opatrení nemeckého ministra vnútra. De Maiziére chce tiež navýšiť počty policajtov, zlepšiť prevenciu extrémizmu a dôraznejšie postupovať voči zločincom.

Medzi ďalšie opatrenia, ktoré sa v Nemecku po dvojici júlových teroristických útokov diskutujú, patrí napríklad zrušenie dvojitého občianstva alebo zákaz moslimských odevov, ktoré zahaľujú celé telo a nechávajú len úzky priehľad či mriežku pre oči.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy