Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kotlebova strana chce, aby sme čo najskôr nasledovali Britániu
Zdielať na

Kotlebova strana chce, aby sme čo najskôr nasledovali Britániu

BRATISLAVA / K odchodu Británie z Európskej únie sa postupne vyjadrujú aj slovenský politici. Hovoria o vlastnom góle, o škode pre všetkých aj o tom, že Slovensko by malo čo najskôr nasledovať Veľkú Britániu.

Ľudová strana Naše Slovensko podľa jej poslanca Milana Uhríka s veľkým potešením víta rozhodnutie občanov Veľkej Británie vystúpiť z Európskej únie. Ako povedal dnes pre agentúru SITA, toto rozhodnutie prispeje k obnoveniu suverenity a nezávislosti kedysi slávnej a hrdej krajiny.

"Občania Veľkej Británie pochopili, že zotrvanie v Európskej únii by znamenalo postupný zánik ich krajiny tak, ako ju poznali. Veľká Británia sa nielenže odmietla stať plnohodnotným členom Európskej únie a nikdy neprijala centrálnu menu euro, ale dnes sa jej občania jasne vyslovili, že s diktátorskou a likvidačnou politikou EÚ nesúhlasia,“ vyhlásil Uhrík.

Povzbudenie pre európske národy

Výsledok referenda je podľa Uhríka veľkým povzbudením pre všetky európske národy, ktoré chcú zachovať národný a kresťanský ráz svojich krajín. "ĽS Naše Slovensko bude intenzívne pracovať na tom, aby aj Slovenská republika čo najskôr nasledovala britský príklad a vystúpila z Európskej únie – z tohto novodobého žalára národov skôr, ako bude neskoro,“ dodal Uhrík.

Strana SaS sa prihovára za tesné väzby s Londýnom. Liberáli veria, že brexit nebude mať žiaden negatívny dopad na obranyschopnosť Západu v rámci NATO.

Dnešným dňom sme svedkami novej éry európskeho projektu. Je to éra, ktorá nesie prvky dezintegrácie, možného rastu separatistických tendencií v členských štátoch, procesu stále užšej Európy, ktorá ale so sebou nesie obrovské riziká, či množstvo ekonomických otáznikov.

Zároveň sa dostávame do éry, v ktorej európska integrácia stratila dôveru u značnej časti populácie. V reakcii na výsledky britského referenda to uviedol tímlíder strany SaS pre zahraničnú politiku Martin Klus.

Varovanie pred urýchlením európskej centralizácie

Liberáli chápu výsledky brexitu ako mimoriadne vážne varovanie pred urýchľovaním európskej centralizácie, ktorá popudzuje značnú časť obyvateľstva. Podľa Klusa na ešte väčšiu centralizáciu môžu tlačiť Francúzsko a Nemecko.

"Dnes je jasné, že volanie po reformách v EÚ, ktorého súčasťou je aj kritika nadmerných regulácií a odtrhnutosti európskej byrokracie od reálneho života, nesmie byť naďalej politickými elitami ani na národnej úrovni prehliadaná,“ povedala SaS ústami Klusa.

Slováci ako občania tretích krajín

Klus upozornil aj na konkrétne dôsledky brexitu pre Slovensko. Pozornosť upriamil na množstvo Slovákov študujúcich a pracujúcich v Británii, ktorí sa môžu dostať do pozície občanov tretích krajín. Brexit ale podľa neho tiež prinesie riziko nárastu separatizmu, posilnenie radikálov a xenofóbie. "Finančné riziká v podobe pádu Londýna ako finančného centra, pád libry, sú zrejmé už dnes,“ dodal Klus.

Strana SaS sa prihovorila aj za tesné väzby s Britániou, ktoré v maximálnej možnej miere udržia medzi ostrovmi a úniou voľný obchod, slobodný pohyb kapitálu i osôb. "Odmietame revanše a pokusy potrestať Britov za vyjadrenie svojho postoja,“ povedal Klus s tým, že verí, že vystúpenie Londýna nebude mať žiaden negatívny dopad na obranyschopnosť Západu v rámci NATO.

"Hodnoty slobody, demokracie a voľného trhu máme predsa spoločné bez ohľadu na to, v akých štátnych útvaroch žijeme,“ dodal Klus.

Blaha: dali si vlastný gól

Briti si podľa predsedu parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboša Blahu (Smer-SD) strelili vlastný gól. Ako povedal dnes pre agentúru SITA, rozhodnutie Britov poškodí predovšetkým Britániu, či už z hľadiska prepadu ekonomiky, oslabenia finančného centra v Londýne či z hľadiska možného odchodu Škótska či Severného Írska z Británie.

"Británia nemôže ostať izolovaná a nová dohoda, ktorú si vyjedná s EÚ, aby získala európsky trh, bude veľmi tvrdá, už dnes to avizujú európski lídri, čiže Briti budú platiť a nebudú môcť rozhodovať,“ upozornil Blaha.

Pre Slovensko brexit prináša tri riziká. "Po prvé riziko pre našich občanov, čo pracujú v Británii a môžu sa stáť občanmi druhej kategórie. Po druhé Slovensko stratí spojenca v otázke migrácie a kvót. Po tretie domino efekt môže vyvolať podobné referendá vo Francúzsku, Holandsku či Dánsku a teda rozklad celej EÚ,“ zdôraznil Blaha s tým, že pravdepodobnejší je však scenár, podľa ktorého odchod Británie posilní eurofederalistické sily v EÚ, ktoré boli dlhodobo blokované práve Britániou.

Oslava dvoch rôznych skupín

Dnes podľa Blahu paradoxne oslavujú dve úplne rozdielne skupiny – britskí nacionalisti a bruselskí federalisti. "Dnešný deň sa zapíše do histórie buď ako deň, ktorý začal rozklad EÚ, alebo ako deň, keď Európa chytila druhý dych. Ak sa EÚ poučí a prestane byť elitárska, arogantná, neoliberálna a byrokratická, ako v mnohých prípadov dnes, nakoniec ju to ešte môže posilniť,“ dodal.

Remišová: veľká škoda pre nich aj pre nás

Odchod Británie z EÚ je podľa poslankyne OĽaNO Veroniky Remišovej veľká škoda pre nich, aj pre nás. Ako povedala dnes pre agentúru SITA, rokovania o podmienkach vystúpenia budú trvať dlho, ale ako predsedajúca krajina EÚ musíme zabezpečiť, aby boli hlavné veci jasné čo najskôr.

"Nič nie je horšie, ako neistota, hlavne pre našich ľudí žijúcich a pracujúcich v Británii. Stále dúfam, že sa podarí zachovať slobodu pohybu, práce a obchodovania, hoci je to v protiklade s referendovými sľubmi v Británii,“ upozornila poslankyňa s tým, že kto chce mať voľný prístup na trh EÚ, musí dodržiavať veľkú časť nariadení prijatých členskými krajinami, ale má oveľa menšiu možnosť ovplyvňovať ich.

Ešte naliehavejšou výzvou pre naše predsedníctvo by mal byť podľa Remišovej začiatok diskusií, ako reformovať úniu, aby dokázala lepšie odpovedať na dnešné problémy, "aby sme v Bruseli riešili dôležité veci, ktoré zjednodušia život ľuďom a podnikom, alebo posilnia postavenie Európy vo svete.“

Európska únia nám podľa poslankyne OĽaNO po stáročiach krvavých bojov umožnila mierovú spoluprácu medzi našimi krajinami. "Bola by škoda, ak by sme sa vrátili k vzájomnému súpereniu a nevraživosti. Okrem zhoršenia ekonomickej situácie by sme sa tak stali obeťami stále silnejšej Číny a Ruska,“ myslí si Remišová.

Za úplne najdôležitejšie však považuje, aby sa politici konečne prestali pri každej príležitosti doma vyhovárať na Brusel, hoci sami za každé rozhodnutie prijaté v Bruseli hlasovali.

"Rozhodnutie v Bruseli neprijímajú nejakí úradníci, ale volení ministri členských štátov a ľuďmi volení europoslanci. Odchod Veľkej Británie je z veľkej časti aj dôsledkom takejto nezodpovednej a populistickej politiky predstaviteľov štátov,“ vyhlásila Remišová.

Kiska: Myšlienka európskej integrácie utrpela úraz

Odísť z Európskej únie je rozhodnutie a vôľa občanov Veľkej Británie, ktoré musíme rešpektovať. Uvádza sa to v stanovisku prezidenta Andreja Kisku, ktoré agentúre SITA poskytol jeho hovorca Roman Krpelan.

"Osobne je mi to ľúto, ale dejiny nezastali a idú ďalej. Európska únia, myšlienka európskej integrácie utrpela úraz, má ranu a v EÚ sa teraz všetci musíme podstatne viac snažiť, aby sme boli v budúcnosti v lepšej kondícii. Pretože aj pre Slovensko je EÚ záruka slobodného rozvoja, solidarity, prosperity a bezpečnosti," uviedol prezident.

Britskí voliči vo štvrtkovom referende odhlasovali vystúpenie svojej krajiny z Európskej únie. Za brexit hlasovalo 52 percent voličov, kým za zotrvanie krajiny v tomto 28-člennom bloku sa vyslovilo 48 percent voličov. Volebná účasť v tomto historickom referende dosiahla 72,1 percenta. Silnú podporu zotrvaniu krajiny v únii vyjadrili voliči v Londýne a Škótsku.

Na výsledky referenda zareagovali aj finančné trhy tým, že sa britská libra dostala na najnižšiu úroveň proti doláru od roku 1985. Británia opustí európske spoločenstvo po 43 rokoch. Spojené kráľovstvo je prvým štátom, ktorý sa rozhodol opustiť Európsku úniu.

Odchod z Únie

Sčítanie hlasov zo štvrtkového referenda o členstve Británie v EÚ bolo zavŕšené dnes ráno v anglickom grófstve Cornwall, kde podobne ako vo väčšine susedných obvodov zvíťazili zástancovia vystúpenia z tohto bloku.

V celej Británii sa vyslovilo za takzvaný brexit 17 410 742 voličov, možnosť zotrvania v EÚ získala 16 141 241 hlasov. Z uvedených čísel vychádza pomer 51,9 k 48,1 percenta. Účasť na referende dosiahla 72,2 percenta registrovaných voličov.

K brexitu sa vyjadrili aj slovenskí politici, pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy