Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Strana Alternatíva pre Nemecko vyzýva k zákazu mešít a buriek
Zdielať na

Strana Alternatíva pre Nemecko vyzýva k zákazu mešít a buriek

STUTTGART / Delegáti pravicovej populistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) schválili programové prehlásenie, podľa ktorého islám nie je zlúčiteľný s nemeckou ústavou. Prehlásenie rovnako vyzýva k zákazu mešít a buriek, píše agentúra Reuters.

AfD do prehlásenia zakotvila svoju antiislámsku rétoriku z uplynulýchz týždňov. Začiatok dvojdňového zjazdu strany v sobotu narušili protesty ľavicových demonštrantov. Polícia približne 500 z nich zadržala, desať policajtov utrpelo ľahké zranenia.

Prišiel aj Klaus

Ako hosť zjazdu AfD v sobotu vystúpil bývalý český prezident Václav Klaus, ktorý prehlásil, že "démonizáciu" strany v nemeckých politických a akademických kruhoch a v médiách považuje za "absurdnú" a "klamlivú".

"Brutalita útokov na AfD ukazuje, že máte pravdu a že vaši kritici dostali strach. Títo ľudia nechcú pluralitu a demokraciu," povedal Klaus s tým, že strana musí "odmietnuť znižujúcu politickú korektnosť."

Podpora voličov

Strana vznikla len pred tromi rokmi. Zatiaľ nemá žiadne zastúpenie v spolkovom parlamente, jej členovia sa ale už dostali do polovice zo 16 krajinských parlamentov.

Podľa prieskumov verejnej mienky podporuje stranu až 14 percent voličov. AfD tak predstavuje vážnu hrozbu pre konzervatívcov kancelárky Angely Merkel a ďalšie existujúce strany pred spolkovými voľbami, ktoré sa budú konať budúci rok.

Snem strany v Stuttgarte sprevádzali protesty:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy