Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Strana Smer-SD na koberci v Bruseli, hrozí im vylúčenie z frakcie
Zdielať na

Strana Smer-SD na koberci v Bruseli, hrozí im vylúčenie z frakcie

BRATISLAVA/BRUSEL / Premiér Robert Fico spoločne s europoslankyňou Monikou Flašíkovou-Beňovou v pondelok išli na koberček do Európskeho parlamentu. Dôvodom je neustály odmietavý postoj premiéra k prijímaniu utečencov.

Slovenský premiér Robert Fico uspokojivo nevysvetlil frakciu socialistov a demokratov (SD) v Európskom parlamente, ako bude Slovensko postupovať pri prijímaní utečencov. Európske vedenei socialistov preto bude rokovať o možnosti pozastavenia členstva Ficovej strany Smer-sociálna demokracia.

Novinárom to v utorok v Štrasburgu povedal predseda frakcie Gianni Pittella, ktorý koncom septembra k tomuto dočasnému vylúčeniu vyzval. 

Súd

"Samotná strana by prišla o možnosť ovplyvňovať spoločné sociálno-demokratické línie v mnohých otázkach a v podstate by ti znamenalo aj to, že ten proces premeny Smeru z pôvodne hodnotovo absolútne nevyprofilovej strany na aspoň formálne sociálno-demokratickú stranu by sa ukázalo spätne ako čisto formálne," vysvetľuje politológ Grigorij Mesežnikov.

Zásadný spor sa točí okolo povinných kvót, ktoré slovenský premiér po ich schválení ministrami vnútra väčšiny unijných krajín odmietol. Fico na pondelkovom vystúpení zopakoval, že Slovensko plánuje využiť svoje právo a obrátiť sa na súd EÚ v Luxembursku. Do samotnej pomoci migrantom sa podľa neho Bratislava chce zapojiť a ponúka napríklad finančnú pomoc pri vytváraní bezpečných zón v Sýrii.

Pozrite si analýzu Novín o 17-ej:

Vylúčenie z frakcie

Smer-SD už v minulosti z frakcie vylúčili. Stalo sa tak, keď vytvoril koalíciu s SNS a HZDS. Pre európskych kolegov toto spojenie bolo neprijateľné. Späť ich vzali až po dvoch rokoch.

Strana Smer-SD sa opäť bráni. "Politológ to nie celkom správne číta. Ak by aj došlo k pozastaveniu členstva, je to skôr akýsi administratívny alebo formálny krok, ale vylučujem, že k niečo takému dôjde," hovorí europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová.

Dezinformácie

Podľa členov strany Smer-SD sa celý čas hovorí o dezinformáciách. Robert Fico vraj povedal "Slovensko patri Slovákom, nie menšinám. Nebudeme trpieť masovú migráciu moslimských prisťahovalcov, ktorí začnú stavať mešity". V kompletnom monitoringu, ktorý si strana dala urobiť, sa ale tieto slová nikdy nikde neobjavili. To plánujú povedať aj Gianimu Pitellovi.

Svojim kolegom v Bruseli posielajú členovia Smeru-SD odkaz. "Mnohí sú už poslancami dlhé obdobia. Pätnásť a viac rokov a nevedia sa vcítiť do súčasného zmýšľania voličov, predovšetkým v malých a nových krajinách Európskej únie. Čiže de facto akoby stratili kontakt s realitou," odkazuje z frakcie socialistov Monika Smolková.

Ak by vylúčili Smer z Európskej strany socialistov, bol by to podľa politológa debakel pre Roberta Fica:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy