Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Čo dokáže volič: Top 10 exotov v europarlamente
Zdielať na

Čo dokáže volič: Top 10 exotov v europarlamente

Zdroj: SITA/ISIFA

ŠTRASBURG / Za posledné roky bol francúzsky Štrasburg domovom niekoľkých skutočne zvláštnych členov Európskeho parlamentu. Popierač holokaustu, bývalá playmate či muž s nezvyčajnou bradou - aj oni zastupovali občanov svojej krajiny v Európe.

Janusz Korwin Mikke

Tvrdí, že Hitler nevedel o holokauste a myslí si, že ženy by nemali mať právo voliť. 

Líder strany Kongres novej pravice z Poľska začal svoje pôsobenie v europarlamente v júni. Vyhlásil, že Hitler nevedel o vraždení Židov v koncentračných táboroch a myslí si, že tí, čo prežili, spravili z holokaustu biznis. 

Chcel, aby sa ženy vzdali svojich hlasovacích práv a na Facebooku je vytvorená i stránka venovaná jeho kvetnatým vyhláseniam.

Okrem toho je profesionálnym hráčom bridžu.

ISIFA

Nathan Gill

Anti-imigračný aktivista, ktorého spoločnosť zamestnáva prisťahovalcov

Waleský poslanec v europarlamente chce obmedziť imigráciu vo Veľkej Británii. To mu ale nebránilo v tom, aby zamestnával desiatky prisťahovalcov, prevažne z Poľska a Filipín, vo svojej spoločnosti. Tam im platil minimálnu mzdu.

Firma skrachovala potom, ako mala dlh 116 tisíc libier. Všetko sa ale stalo niekoľko rokov pred jeho zvolením do europarlamentu.

YouTube

Alessandra Mussolini

Vnučka diktátora a bývalá playmate

Alessandra je vnučkou Benita Mussoliniho, zakladateľa a vodcu talianskej fašistickej strany.

Do Štrasburgu sa dostala v júni so stranou Silivia Berlusconiho Forza Italia potom, ako sa jej strana Azione Sociale nedostala vo voľbách v roku 2008 do talianskeho parlamentu.

Preslávil ju jej výrok z roku 2006. "Lepšie byť fašista ako teplý" 

Pred vstupom do politiky sa snažila uchytiť ako herečka i speváčka. V roku 1983 sa objavila na obálke časopisu Playboy.

SITA

Bruno Gollnisch

Popierač holokaustu, ktorý si počas prejavu vyzliekol nohavice

Gollnischa v roku 2007 obvinili z popierania holokaustu. Dlho sa snažil o vedúcu pozíciu v Národnom fronte, krajne pravicovej francúzskej strane.

V roku 2011 bol zbavený poslaneckej imunity pre podnecovanie rasovej nenávisti. Počas prejavu si dokonca spustil nohavice, vraj na protest proti imigrácii. Poslancom europarlamentu je od roku 1989.

ISIFA

Martin Sonneborn

Dal si masku černocha a chce obnoviť Berlínsky múr

Niekoľko rokov pracoval ako editor satirického magazínu. V roku 2011 si dal masku černocha s komentárom "Som Obama" v asociácii na prejav Johna F. Kennedyho "Ja som Berlínčan". 

Jedným z cieľov jeho strany Die Partei je znovu vybudovanie Berlínskeho múru.

Do Europarlamentu ho zvolili v júni 2014, kde sa dostal po kampani, ktorá využívala slogan "Ruky preč od nemeckých vtákov".

ISIFA

Luke Flanagan

Má bradu ako filmový Ming Nemilosrdný i skúsenosti s drogami

Flanagan je írskym nezávislým poslancom, ktorý viedol kampaň proti Európskej únii. V júni 2014 sa dostal Europarlamentu. Je známy svojou netradičnou bradou pripomínajúcou komiksového vládcu Zeme Minga Nemilosrdného. Vďaka tomu si vyslúžil prezývku Luke "Ming" Flanagan.

Preslávil sa i svojím pozitívnym vzťahom k marihuane. V roku 2001 poslal marihuanovú cigaretu každému poslancovi v írskom parlamente. Týmto chcel presadiť legalizáciu marihuany.

ISIFA

Angelo Ciocca

Na svoju protiimigrantskú kampaň si najal imigrantov

Ciocca je jednou z vychádzajúcich hviezd talianskej protiimigračne zameranej strany Liga Severu.

Aby sa dostal do Štrasburgu, najal si pre svoju kampaň piatich imigrantov. Prisťahovalci z Indie, Pakistanu, Srí Lanky, Angoly a Severnej Afriky sa v nej prihovárali svojim krajanom, aby do Talianska, s ohľadom na stav ekonomiky, nechodili.

ISIFA

Csanád Szegedi

Člen antisemitskej kampane, ktorý sa stal ortodoxným Židom

V roku 2007 spoluzaložil Maďarské gardy, pronacistickú politickú stranu, ktorá bola po dvoch rokoch zakázaná. Následne vstúpil do strany Jobbik a o miesto v Europarlamente sa uchádzal s výrazne antisemitskou platformou.

V roku 2012 zistil, že on sám je Žid. Stal sa z neho dokonca ultra ortodoxný Žid, ktorý pravidelne navštevuje synagógu.

SITA

Romano La Russa

Tvrdí, že homosexuálov treba liečiť

Mladší brat bývalého talianskeho ministra obrany Ignazia La Russu, bol poslancom europarlamentu v období rokov 2004 a 2009. Priznal, že obdivuje fašizmus.

Krátko potom, ako Štrasburg opustil vyhlásil, že ľudia sú skazení a homosexuáli, ktorých treba liečiť, pretože homosexualita sa liečiť dá.

Napriek svojim názorom na homosexuálnu komunitu, La Russa slúžil vo Výbore pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné záležitosti.

ISIFA

Mario Borghezio

Dezinfikoval sedadlá vo vlaku po prisťahovalcoch

V Európskom parlamente je veterán, nastúpil tam už v roku 1999. O šesť rokov neskôr zapálil drevené palety pod mostom, ktoré bezdomovci používali ako úkryt. 

V roku 2011 bol vylúčený z poslaneckého klubu potom, ako vyhlásil, že talianska ministerka pre integráciu Cécile Kynge by mala byť skôr gazdinou.

Preslávil sa tým, že vo vlaku vydezinfikoval miesta, kde sedeli prisťahovalci i vďaka tomu, že sa snažil preniknúť na rokovanie skupiny Bilderberg.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy